nokti-dugine-boje

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poslaće sportistima pismo u kome ih podseća da se suzdrže od protesta ili političkih istupa na predstojećim Zimskim igrama u Sočiju, uključujući i prosteste protiv antigej zakona.

Izvršno komitet MOK trebalo bi da na sastanku u utorak u Lozani odobri ovo uputstvo. Pismo će potom biti poslato nacionalnim olimpijskim komitetima čiji će sportisti učestvovati na Igrama u Sočiju od 7. do 23. februara.


U dopisu će biti istaknuto pravilo broj 50 Olimpijske povelje, koje glasi:

“Na Olimpijskim objektima, borilištima i drugim oblastima nije dozvoljena bilo kakva vrsta demonstracija ili političke, verske ili rasne propagande”.

“Objasnićemo pravilo 50, kao i našu interpretaciju tog propisa, da bi ga sportisti bili svesni i da bi bili zaštićeni”, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

“Znam iz ličnog iskustva da je to ključno. Kao sportista ne želite da se u olimpijskom selu ili na borilištu suočite sa bilo kakvom političkom kontroverzom”, rekao je Bah, koji je osvojio timsku zlatnu medalju u mačevanju na Olimpijskim igrama u Zapadnoj Nemačkoj 1976.

Pismo MOK stići će na adrese sportista usred kritike Zapada na ljudska prava u Rusiji, kao i na nedavno uvedeni zakon koji zabranjuje promociju “netradicionalnih seksualnih odnosa” maloletnicima.

hotsport.rs/beta.rs