in , ,

Pokrenuta inicijativa za eliminaciju Hrvatske sa Mondijala

simunic-olic copy

Međunarodni internet portal „Čejndž“ pokrenuo je peticiju za izbacivanje fudbalske reprezentacije Hrvatske sa Mondijala, zbog skandala koj je izazvao Josip Šimunić skandiranjem ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

Kako prenosi hrvatska agencija Hina, peticiju je pokrenula organizacija Nefeš Haja, koja se pismom obratila i Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

Pismo je objavljeno na engleskom i srpskom jeziku, na ćirilici, a potpisala ga je Mira Jovanović.

„Dosta je bilo. Šimunić je četiri puta rekao `Za dom`, a publika je odgovorila `spremni` – frazu koja je bila pozdrav tokom Drugog svetskog rata, za vreme ustaškog pro-nacističkog režima. Zamislite da neko iz nemačke reprezentacije u Berlinu izgovori `Zig hajl“. Bio bi to veliki skandal i svet bi verovao kako se vraća u vreme nacizma“, kaže se, između ostalog, u pismu.

loading...

Organizacija Nefeš Haja zahvaljuje se FIFA što je pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića i još jednom zatražila od međunarodne fudbalske federacije da odlučno reaguje protiv rasizma i govora mržznje. Ova orgaizacija traži da FIFA razmisli o isključenju Šimunića i Hrvatske sa Mundijala u Brazilu 2014.

Peticiju za izbacivanje Šimunića i Hrvatske sa SP je do juče potpisalo 4.000 ljudi.

Šimunić je posle utakmice baraža protiv Islanda pre osam dana izvikivao ustaški pozdrav, što je publika prihvatila i skandirala zajedno sa njim.

Ustaški režim je pod ozloglašenim pozdravom „Za dom spremni“ počinio nečuvene zločine nad Srbima, Jevrejima, Romima i Hrvatima antifašistima tokom Drugog svetskog rata, kada je u koncentracionim logorima u Hrvatskoj pobijeno na stotine hiljada nedužnih žrtava.

Javno tužilaštvo Hrvatske je zbog širenja rasne mržnje kaznilo Šimunića sa 3.200 evra. Šimunić je svoj postupak pokušao da odbrani „ljubavlju prema domovini“.

FIFA je pokrenula disiciplinski postupak i saopštila da će uskoro objaviti rezultate istrage.

hotsport.rs/tanjug.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Rukometašice napadaju medalju na SP (VIDEO)

Gvardiola strepi od Tošića