0
Domaći fudbal

OFK Beograd: Srpskom fudbalu su potrebni strani investitori

Objavljeno: 13.11.13 u 18:46

OFK Beograd

Stanje u srpskom fudbalu poslednjih godina je sve gore i gore. Klubovi su u besparici sa sve većim dugovima, a rešenja nema ni na vidiku.

Međutim, ima stranih kompanija koje bi želele da ulažu u srpski fudbal, ali zbog zakona u našoj zemlji nisu u mogućnosti da to i ostvare.

Iz tog razloga rukovodstvo OFK Beograda izdalo je saopštenje kojim želi da upozna javnost sa ovim problemom.

Saopštenje „romantičara“ prenosimo vam u celosti.

„Opšte je poznato da je najveći problem srpskog fudbala nedostatak finansijskih sredstava i to je muka sa kojom se suočavaju svi klubovi u Srbiji. Fudbal se nekada u Srbiji finansirao od društvenih i državnih sredstava, ali smo svedoci da je to vreme iza nas, da je to društveno neopravdano i da se klubovi moraju tržišno orijentisati. OFK Beograd je verovatno jedini klub u Srbiji koji nikada, za poslednjih 17 godina koliko sadašnje rukovodstvo vodi klub, nije dobilo niti jedan dinar od opštine, grada, države ili bilo kojeg javnog preduzeća. Snalazili smo se i sami obezbeđivali sredstva za funkcionisanje kluba. Bez obzira na našu spremnost da nastavimo istim putem, svesni smo da bez svežih finansijskih sredstava i nalaženja strateških partnera ne možemo napred. Jedini izvor prihoda je prodaja igrača. Prodajemo ih kao poluproizvode, jer zbog besparice ne možemo sačekati da sazru, jedemo sopstvenu supstancu i uvek su nam rashodi veći od prihoda. Nije slučajno da ne postoji nijedan klub u Srbiji koji pozitivno posluje.

Sve se mora iz korena promeniti, pre svega, mora se definisati vlasnička struktura klubova. Mora se definisati ko je vlasnik kluba da bismo znali ko je u obavezi da donese novac u klub. Državnih para više nema, znači moraju se u klub uneti privatne pare. Fudbal je danas jedina delatnost u Srbiji u kojoj moraš da uložiš novac, a ne smeš da zaradiš. To nam je doneo novi Zakon o sportu iz 2011. Mora se promeniti zakonska regulativa ako hoćemo da investitori legalno i transparentno ulože privatan novac u fudbal i omogućiti tim investitorima da legalno i zarade. Svesni smo da svi investitori koji ulažu u privredu Srbije dolaze da bi zaradili. Zašto to ne omogućiti i u fudbalu?

I kao što vlada republike Srbije čini sve napore ne bi li privukli strane investicije u srpsku privredu, tako je i rukovodstvo OFK Beograda u poslednjih godinu dana obavilo mnogo razgovora u cilju pronalaženja strateških partnera i privlačenja stranih investitora koji bi bili spremni da ulože u naš klub. Obavljeni su razgovori sa velikom kompanijom iz Koreje, dva fudbalska kluba iz Rusije, jednim iz Engleske i dva iz Francuske, sa velikim investicionim fondom, sa jednom inostranom bankom, sa najvećom domaćom privatnom kompanijom, sa velikom osiguravajućom kućom iz Italije, kao i sa najvećom svetskom agencijom za igrače.

Imamo mnogo zainteresovanih potencijalnih partnera koji žele da sarađujemo, ali imamo i nerazumljivu i za njih nelogičnu zakonsku regulativu koja ih sprečava da ulože novac u srpski fudbal. U cilju prevazilaženja pravnih problema, a sa željom da se posao sa budućim partnerima zaključi u skladu sa zakonima Srbije, angažovali smo stručnjake za korporativno pravo koji bi trebalo da formulišu buduću saradnju uz sveopšti interes. Sa tim ciljem je pre par dana i održan jedan neformalni sastanak sa predstavnicima FSS, Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine i Čukaričkog, u očekivanju da se priključe i ostali zainteresovani klubovi.

Nismo blizu rešenja, ali smo svesni da bez ulaska stranog kapitala u naše klubove nemamo čemu dobrom da se nadamo. Za pronalaženje sistemskih rešenja će nam trebati i razumevanje države i medija i navijača“, stoji u saopštenju kluba sa Karaburme.

hotsport.rs/ofkbeograd

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter