in ,

Udovičić na antidoping konferenciji

udovicic

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvovaće na konferenciji u Johanesburgu na kojem će se promeniti svetski antidoping kodeks i koji će biti obavezujući za sve zemlje, a važiće narednih četiri do pet godina.

Ministar Udovičić će se u govoru posebno osvrnuti na slučaj Viktora Troickog kako bi se u budućnosti sprečile situacije da nevini sportisti stradaju.

Troicki je nedavno suspendovan na godinu dana uprkos tome što nije bio pozitivan na doping testu, nego je samo prekršio doping pravila uz dozvolu lekara Međunarodne teniske federacije (ITF).

Pored predstavnika vlasti, na konferenciji će učestvovati predstavnici svih internacionalnih federacija, međunarodnog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, kao i organizatori velikih sportskih manifestacija.

Ukupno 2.000 delegata ima zadatak da prodiskutuje sve promene nastale od poslednje izmene Kodeksa 2007. godine.

Lista zabranjenih supstanci će ostati ista, a pored već postojećih osam povreda antidoping pravila, biće usvojene još dve, od čega je najvažnije saučesništvo i zavera, zbog slučajeva Fuentes, Puerto i, pre svega, Lens Amstrong.

Novi Kodeks predlaže povećanje kazne na čak četiri godine za prvi prekršaj, kada se utvrdi da se radi o ozbiljnim prestupima. Veruje se da će Kodeks time značajanije uticati na sportiste, jerse retko ko može vratiti aktivnom takmičenju nakon četiri godine.
„Inteligentna borba protiv dopinga u sportu može da donese veće rezultate nego testiranje urina i krvi sportista. Novi Kodeks ima ideju i da zaštiti sve one sportiste koji svojim svedočenjima značajno doprinesu sprečavanju dopinga u sportu“, navodi se u saopštenju Antidoping agncije Srbije.

Na Konferenciji će biti izabran i novi predsednik Svetske antidoping agencije. Sve izmene i kompletan prevod Kodeksa biće dostupni na sajtu Antdoping agencije do 20. decembra, a važiće tek od 1. januara 2015. godine.

Cela 2014. godina biće podređena edukaciji i usklađivanju svih sportskih pravilnika i zakona sa novim Kodeksom.

Konferencija u Johansburgu počinje danas i trajaće do 15. novembra.

hotsport.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Kaluđerović želi rekord za sebe

Borba za titulu svetskog prvaka u šahu