in , ,

Blater traži od Irana da dopusti ženama ulazak na stadione

Sep Blater

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater pozvao je danas iranske vlasti da dopuste ženama da prate fudbalske utakmice na stadionima, prenela je agencija Tanjug.

Ženama je od islamske revolucije 1979. godine zabranjen ulazak na stadione.
„Imao sam jutrros priliku da razgovaram sa jednom od iranskih zvaničnica, potpredsedncom Masamueh Ebteker i pitao sam je da li bi njihova Vlada mogla da razmotri izmenu zakona po kome je ženama zabranjeno da uđu na stadione“, rekao je Blater.

Prvi čovek FIFA je naglasio da ne želi da utiče na menjanje zakona, ali da je kao branilac fudbala i u islamskim zemljama, „morao ovo da saopšti vlastima Irana“.

Iran je svojevremeno obrazložio zabranu ulaska žena na stadione potrebom da ih zaštiti uvreda koje bi mogle da im budu upućivane sa tribina.
„Muškarci koji prate fudbal često dok prate meč koriste vulgarne reči“, rekao je zamenik šefa policije Bahman Kargar.

Ova zabrana je svojevrmeno bila tema filma „Ofsajd“ koji je 2006. nagrađen „Srebrnim medvedom“ na filmskom festivalu u Berlinu , a koji govori o grupi devojčica koje se u želji da prate utakmicu preoblače u dečake i ulaze na teheranski stadion, kako bi pratile meč kvalifikacija za Mundijal 2006. protiv Bahreina.

hotsport.rs/tanjug.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Lenđer oborio rekord Srbije i ostvario normu za EP

Zvezda zasijala u Vitoriji (VIDEO)