0
Fudbal

FIFA na Kipru pravi presedan

Objavljeno: 06.11.13 u 10:00

fifa

Svetska fudbalska organizacija saopštila je da je Kiparska fudbalska asocijacija (CFA) prihvatila Kiparsko-tursku fudbalsku asocijaciju kao svog člana.

„Cilj ovog sporazuma je da se olakša proces ujedinjenja u fudbalu kroz odnos zasnovan na poverenju, međusobnom poštovanju i dobroj volji“, kaže se u saopštenju FIFA.

FIFA je saopštila da se sporazum o ujedinjenju, kome su prisustvovali predsednik FIFA Sep Blater i prvi čovek UEFA Mišel Platini, odnosi samo na fudbal.

Na taj način postavljen je presedan koji bi mogao da se primenjuje na slične situacije širom sveta, pa i u našem regionu.

CFTA postaje po novom sporazumu sastavni deo CFA, koji bi trebalo da se ubuduće stara za sva fudbalska pitanja na celom ostrvu.

„I CFA i CTFA su danas pokazali svetu odličan primer kako se kroz fudbal grade mostovi i povezuju zajednice posle dugih konflikata“, izjavio je Sep Blater. „Hvala obema asocijacijama, kao i UEFA na velikom doprinosu ovom važnom događaju“.

Kipar je podeljen od 1974. godine, kada je Turska posle vojne invazije trajno zaposela severni deo ostrva, posle čega je došlo do razmene stanovništva i neobičnih situacija – jedan od uspešnijih klubova na ostrvu Anortosis igra već 40 godina van svog doma u Famagusti, koja je ostala severno od linije.

Pošto osim Turske niko na svetu nije priznao organe vlasti na severu Kipra, sportisti sa tih prostora uglavnom su bili u međunarodnoj izolaciji, uz povremene prijateljske mečeve sa turskim timovima, i učešća reprezentacije na međunarodnim turnirima koji nisu pod jurisdikcijom FIFA.

Ovaj dogovor omogućuje igračima sa tog prostora da se posle četriri decenije uključe u međunarodni fudbal.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter