0
Evrokupovi

Ajaks i Anderleht najmlađi, Juve najstariji tim LŠ

Objavljeno: 05.11.13 u 10:48

Liga sampiona

Analizirajući prosečnu starost igrača u ekipama koje se takmiče u Ligi šampiona, dolazi se do zaključka da najviše uspeha imaju ekipe koje su uspele da spoje mladost i iskustvo.

Primera radi, Ajaks i Anderleht plaćaju danak neiskustvu, pošto je prosek ove dve ekipe 23 godine. Čini se da su očekivanja i pritisak koji dolazi s igranjem na velikoj sceni preteški za te mahom mlade momke.

Ajaks je u grupi izgubio sve tri utakmice, poslednju protiv Seltika, a na tom meču holandski sastav je imao samo jednog igrača starijeg od 24 godine.

Ali sa druge strane, ni stariji i iskusniji igrači nisu garant uspeha. Galatasaraj je protiv Reala izveo super iskusnu ekipu (prosek godina 29) i nastrado sa 1-6. Viktoria Plzen imala je protiv Bajerna ekipu iste prosečne dobi na i stradali su sa 0-5.

Najbolji primer kako iskustvo nije ključ uspeha je Juventus, koji ima najstariju ekipu od svih učesnika ovosezonskog izdanja Lige prvaka (28,6). Uzeli su dva boda iz tri utakmice u grupi C u kojoj su još Real, Galatasaraj i Kopenhagen.

Čini se da je ključ uspeha ipak zlatna sredina, spoj mladosti i iskustva. Prošle sezone Bajern je stigao do trofeja sa ekipom u kojoj su igrali mladi igrači poput Alabe, Kroosa i Šaćirija, ali i “stari lisci” predvođeni Riberijem i Robenom. Tada je prosek godina ekipe bio 26.

Ove sezone Real Madrid, koji traži svoju desetu titulu prvaka Evrope, ima ekipu prosečne starosti od 26 godina, dok ljuti rival i jedan od konkurenata za trofej Barcelona ima malo stariji tim (27). Oba mančesterska kluba u Ligi šampiona imaju ekipe s prosekom godina 27, dok igrači Arsenala u proseku imaju 26 godina. Čelsi igra s prilično iskusnom ekipom (28 godina), dok igrači aktuelnog francuskog prvak PSŽ-a u proseku imaju nešto manje od 26 godina.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter