0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Tomašević: Igraju nam deca koja ne znaju ni tablicu množenja

Objavljeno: 25.10.13 u 00:10
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević otkrio je frapantan podatak, da mladi košarkaši sve češće napuštaju školske obaveze, a da neki od njih ne znaju ni tabicu množenja!?

„Sistem našeg sporta je pogrešan i to je ozbiljan problem države koja treba da uradi analizu i da reaguje. Velika većina dece ne ide u osnovnu školu, o srednjoj da i ne govorimo, i posvećuju se samo košarci“, izjavio je za Telegraf Tomašević.

„Ima mnogo igrača, koji završe karijeru u 32-33. godini, a da se nisu materijalno obezbedili. I šta se dešava onda? Postaju sociijalni slučajevi i problem države, jer ne mogu ništa da rade kada nisu školovani“, otkirva Tomašević.

Potpredsednik KSS kaže da mu pojedini treneri prilaze sa razočaravajućim podacima.

„Čuo sam neke primere od trenera da igrači ne znaju tablicu množenja i da napuštaju školu već u sedmom razredu. To je ozbiljan problem. Nekad je košarka bila elitni sport, svi igrači su završavali fakultete“, ističe Tomašević.

Nedavno je Ministarstvo omladine i sporta počelo da se bavi pitanjem školskog sporta, a Tomašević je podržao tu ideju kao rešenje problema.

„Ja sam potpuno za sistem školskog sporta i apsolutno podržavam Ministarstvo koje je krenulo da se bavi tom stvari. Moramo da vratimo sport u škole, da se tu deca upoznaju sa svim sportovima i da treniraju, da se druže, a tek kasnije, kad završe osnovnu školu, da krenu ozbiljnije da treniraju sport koji vole“, kaže nekadašnji košrakaš Zvezde i Partizana.

„Treba da uvedemo da nijedan igrač koji ne ide u školu redovno ne može da igra juniorsku ni kadetsku ligu Srbije“, smatra Tomašević.

Potpredsednik KSS je istakao i problem sa roditeljima koji očekuju da se njihova ulaganja u decu jednom isplate.

„Tu je čitav niz problema. Roditelji očekuju da se njihovo ulaganje u dete isplati jednom, pa ga forsiraju. Treneri koji žive od toga i kojima je interes da ima što više dece zbog članarine animiraju decu već sa četiri godine. Viđao sam da se utakmica dečaka od sedam-osam godina prekida, jer su se roditelji posvađali na tribinama, što je strašno“, konstatuje Tomašević.

„Mi iz Košarkaškog saveza Srbije smo apsolutno uz Ministarstvo i podržavamo njihove napore da se uradi novi zakon o sportu i da se više značaja da školskom sportu. Nadamo se da ćemo svi zajedno istrajati u tome, ne smemo da izgubimo bitku. Spremni smo da kao organizacija pomognemo Ministarstvu u svemu što treba“, zaključuje Tomašević.

hotsport.rs/telegraf.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter