0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Muta Nikolić: Neka nam neko iz države kaže da Kragujevac nije Srbija

Objavljeno: 16.10.13 u 15:48
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Posle 10. oktobra 2009. godine, kada je kragujevački Radnički odigrao prvu utakmicu ABA lige, današnji dan ulazi u istoriju košarke u prestonici Šumadije zbog debitovanja i na evro pozornici. U Atini od 18 časova počinje prvi susret Kragujevčana u Evrokupu protiv Panioniosa, a Radnički će narednih deset utakmica prve faze igrati kao jedini predstavnik Srbije u ovom elitnom takmičenju na Starom kontinentu.

Uprkos značaju koje takmičenje nosi samo po sebi, drugo je „po snazi“, odmah iz Evrolige gde Srbiju predstavljaju beogradski klubovi Partizan i Zvezda, Radnički u najnoviji takmičarski poduhvat ulazi uzdajući se samo u sopstvene snage i odane partnere koji podržavaju klub.

Država koju Šumadinci predstavljaju, iako pozivana u više navrata, uključujući i pisanu formu i odlazak u Vladu, ni pre takmičenja, a ni sada kada je počelo, nije poslala nikakav signal da je zanima Evrokup, niti njen jedini predstavnik, sa ogorčenjem počinje razgovor Miroslav Muta Nikolić, šef stručnog štaba Radničkog, dok očekuje večerašnji izlazak svojih izabranika na parket dvorane Heliniko.

„U nezavidnom smo položaju pred evropski debi. Nismo mi očekivali da ćemo biti ispraćeni „kićenom buklijom“ u Atinu, ali sramota je da danas počinjemo takmičenje kao jedini predstavnik Srbije, a da nas do ovoga časa, od početka priprema, ama baš niko nikada nije pitao treba li nam išta. Ako napravimo ikakav uspeh , biće i u ovom takmičenju kao u ABA ligi – lepo je da se priča o koeficijentima naše košarke u regionu, „srpskom Fajnal foru“, da se paradira po parketu kad se igraju završni mečevi. To je rezultat rada Radničkog ove četiri godine, ali što do toga dolazimo trnovitim putem nikoga sa vrha države ne zanima. Naravno, izostane li uspeh, sledi nam drvlje i kamenje. A realno je, u deset utakmica imamo šansu da se domognemo drugog kruga, samo je pitanje možemo li to sasvim sami. Da niko ne bude u zabludu, od danas ulazimo u okršaje sa stabilnim klubovima, finansijski potkovanim za početnih deset rundi koje slede. Kroz prizmu budžeta posmatramo, a ne može drugačije u profesionalnom sportu, mi smo košarkaška nejač Srbije.“

Ovaj nemar države Nikolić ilustruje primerom kako je Radnički došao u prestonicu Grčke.

„Mi smo u Atinu došli u sopstvenoj režiji. I sledeći put ćemo iz svog džepa da platimo sve troškove, ali neka nam onda neko iz države jasno da do znanja da Kragujevac nije Srbija, da Radnički nije srpska košarka, bez uvijanja. Svi naši dosadašnji apeli da uopšte predstavimo probleme, a kamoli nađemo i rešenje, apsolutno su neuspešni. Apelujem i iz Atine da kao predstavnik Srbije u Evrokupu zaslužujemo pošten tretman, status kao i drugi naši klubovi koji takođe putuju, a za razliku od nas, imaju već sklopljene ugovore sa „Air Srbijom“. Podsećam gospodu koja nas ignorišu, gorivo se kupuje, telefonom se komunicira i u unutrasnjosti, a ne samo u Beogradu. Da ne pominjem da nas nema, niti će nas verovatno biti, u TV-programima tokom ovih deset kola, a neće biti da samo beogradski klubovi zanimaju Srbe u Srbiji i dijaspori. Naravno da sport, pa i košarka, zanimaju medije zbog dobiti, ali i mediji treba da pruže javnosti informaciju nacionalnog ranga. To su samo neki od primera gde računamo na pomoć države, ne kao Muta, Grujin ili Kalinić, već kao klub koji reprezentuje državu Srbiju u drugom po značaju takmičenju u Evropi.“

Uprkos svim nedaćama, Nikolić kaže da niko u Radničkom nije obeshrabren ili demotivisan, samo je reč o revoltu koji tinja sve vreme priprema i tokom ovih desetak dana od kada je počela sezona ABA lige.

„Za ova dva meseca intenzivnog rada, imali smo uspone i padove, ali svaki dobar rezultat i uspeh u ovim okolnostima nastaju iz entuzijazma, od uprave i stručnog štaba do igračkog pogona. Svetlosnu godinu smo udaljeni od finansijske podrške koju imaju drugi predstavnici Srbije u Evropi. Ja sam uvek bio zagovornik naše košarke, celu karijeru sam proveo u tom ubeđenju, biću neskroman pa ću da kažem da sam mnogo i pružio srpskoj košarci. Zato smatram da sam pozvan da pitam: da li su Radnički i Kragujevac potrebni našoj kosarci ili se sve svelo samo na Beograd? Želim da verujem da u ime kluba zaslužujem makar pošten odgovor.“

hotsport.rs/kkradnicki.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter