0
Domaći fudbal

Od sledeće godine bez problema na stadionima

Objavljeno: 25.09.13 u 12:28

tole i lakovic

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FS S) Zoran Laković rekao je danas da su preuzete mere u sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama počele da daju rezultate i da će sledeće godine konačno biti rešeni problemi u toj oblasti.

“Napravili smo dokument, planski okvir i sad je potrebno da ga razrađujemo. Mislim da će drugi deo naše saradnje sa predstavnicima Tink-tenk grupe, stručnjacima za bezbednost i sigurnost na fudbalskim utakmicama biti još bolji. Sledeća godina je godina kada ćemo konačno dovesti stvari u red i sportske događaje gledati na miru“, rekao je Laković na konferenciji za medije ? bezbednosti i sigurnosti na sportskim događajima u Sportskom centru FS S u Staroj Pazovi.

On je naglasio da FS S ima odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i da se to moglo videti na nedavnoj utakmici visokog rizika između Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

“Imamo fantasticnu saradnju sa MUP-om, što je moglo da se vidi tokom organizacije utakmice najvećeg rizika u Evropi poslednjih godina između reprezentacija Srbije i Hrvatske. Bez njih ne bismo u tome uspeli“, poručio je Laković.

Glavni policijski savetnik Zoran Alimpić rekao je da cilj posete Tink-tenk grupe eksperata prenošenje pozitivnih iskustava i dobre prakse u sprečavanju nasilja na sportskim objektima relavantnim predstavnicima u Srbiji i pružanje podršku u radu.

„Pan-evropski Tink-tenk sačinjen je od stručnjaka za bezbednost iz zemalja Evropske unije, cilj je što efikasnija borbe protiv nasilja na sportskim manifestacijama i to je savetodavno telo UEFA u pogledu davanja instrukcija. Ovaj problem zahteva uključivanje svih delova društva i u cilju jačanja naših kapaciteta danas će biti realizovana obuka naših policijskih službenika“, rekao je Alimpić.

On je dodao da Akcioni plan koji je Vlada Srbije usvojila u julu ove godine predviđa da svi subjekti ostvare saradnju na međunarodnom nivou u cilju prevencije i sprecavanja nasilja na sportskim priredbama.

Predsedavajući Pan-evropske Tink-tenk grupe stručnjaka za bezbednost i sigurnost na fudbalskim utakmicama David Bohan istakao je da je ta organizacija spremna da pomogne Srbiji, ali i da svaka država mora sama da pronađe model u borbi sa huliganima.

„Rad koji mi obavljamo usmeren je na celu Evropu, tu mislim na sva iskustva koja se mogu naći širom kontinenta. Svaka država mora da razvije sopstveni model. Dolazim svestan činjenice da izazovi sa kojima ćete se suočavati nisu laki i da može doći do greške. Ne želimo da pravite iste greške, zbog kojih smo u Velikoj Britaniji imali velike tragedije“, poručio je Bohan.

MUP Srbije i FŠ u martu prošle godine potpisali su Memorandum o saradnji radi povećanja bezbednosti i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama, a sve u saradnji sa Evropskom fudbalskom unijom (UEFA).

Saradnja sa Tink-tenk grupom, kao i obuka srpskih policijskih službenika deo je tog projekta, koji se realizuje uz podršku Evropske unije.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter