dudas

Najbolji srpski desetobojac Mihail Dudaš završio je ranije nego što je planirao sezonu, zbog povrede zadnje lože. Dudaš je planirao da proteklog vikenda završi desetobojem u francuskom Talensu, ali ga je povreda sprečila u tome.

“Veoma je riskantno ući u desetoboj ako nisi sto odsto zdrav i zbog toga nisam otišao u Talens. Sada mi predstoji dobar odmor, a potom pripreme za sledeću sezonu” – istakao je Dudaš.


Dudaš je pre dve nedelje učestovao na troboju u Amsterdamu, gde je zauzeo treće mesto i tamo je neplanirano završio sezonu, pošto je odmah potom saznao da je zaradio povredu. Mladi Novosađanin pojasnio je kako je do nje došlo.

“Povreda je zadnje lože, tačnije prepone na levoj nozi. Ona se nije desila, već je zbog jakih treninga došlo do zamora prepone, koja se stegnula i bol se manifestuje na zadnjoj loži. U takvom stanju nije preporučljivo raditi visoko intenzivni sprint, jer može doći do pucanja” – rekao je Dudaš.

Desetoboj je poznat kao najteža atletska disciplina i upravo zato je potrebno da sportista bude potpuno spreman za sve izazove koji ga čekaju.

“Desetoboj je disciplina koja ne zaobilazi nijedan segment tela, što se funkcionalnosti tiče. To znači da bi svaki mišić na telu trebalo da bude zdrav kako bi mogao da ispolji svoj maksimum. Ukoliko sa jednim delom nije takav slučaj, to vuče sa sobom sve ostalo. Veliki je rizik ući u desetoboj povređen, jer ćeš sigurno iz njega izaći u lošijem stanju. To su zaista veliki napori, ali baš je zbog toga i interesantan” – naglasio je srpski atletičar.

Dudaš je, takođe, istakao da se navikao na napore koje donosi desetoboj, ali da je u pitanju zaista težak sport.

“Sam režim dana je sam po sebi spartanski, jer se ustaje veoma rano, trenira se dva puta po tri sata, pazi se na ishranu, odmor, i sve ostalo što je u vezi sa treningom. Ne sećam se kada sam se osećao odmorno ujutro, a takođe se ne sećam kada sam posle drugog, jačeg, treninga u danu mogao reći da je to bilo lako. Nekoliko puta toliko jako radimo treninge da se posle njih osećam apsolutno prazno, a znam da me već sutradan čeka drugi, možda čak i teži. Naučio sam da volim ono što mi se nije svidelo, i da radim, odnosno treniram dok mi mozak i telo non-stop  signaliziraju da prestanem. Voleo bih da svaki čovek prođe mesec dana sa mnom treninge, jer znam da bi mu posle toga sve u životu bilo mnogo lakše” – istakao je Dudaš.

Iako je sezona za njega završena, Dudaš ima posla oko organizacije početka svoje školice za decu, koja bi trebalo da startuje sledećeg meseca u Novom Sadu.

“Dudas Athletics školica sporta napreduje odlično. Nadamo se da ćemo početi sa radom od 1. oktobra i da će se deci to svideti. Sad smo u fazi  formiranja grupa. Svi su dobrodošli” – rekao je najbolji srpski desetobojac.

hotsport.rs/sem