0
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

Velikih 50 godina Zvezdine Marakane (VIDEO)

Objavljeno: 15.09.13 u 12:48
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Kada u ljudskom životu protekne pedeset godina, ili ti pola veka, može se sasvim komotno sumirati postignuto. Gde je ko bio i šta je za to vreme uradio. Kako i kod ljudi tako je i sa fudbalskim stadionima.

Postoje oni veći i manji, lepši ili manje lepi, ali i oni koji su videli velike fudbalske utakmice i oni koji to nisu i verovatno nikada neće.

Upravo ovo poslednje je zapravo razlika između hramova fudbalske igre i onih običnih „smrtnih“ stadiona. U svetu je  onih „besmrtnih“  (usled rušenja i zidanja novih ekonmski isplatljivijih) ostalo još nekoliko. Tu je Enfild, Old Traford, zatim Meaca, te Bernabeu i naravno beogradska Marakana.

Iako znatno mlađi od nabrojanih, stadion Crvene zvezde koji evo već pola veka na „auto-komandi“ piše istoriju svetskog, jugoslovenskog i srpskog fudbala, video je neke od najvećih utakmica u drugoj polovini 20. veka, kao i velike igrače tog perioda.

Real, Barselona, Bajern, Liverpul, te Arsenal samo su neke od ekipa koje su u paklu Marakene vodili borbu kako bi se domogli evropskih vrhova.

Svaki put kada neko podbode loptu pri izvođenju penala ne postoji teoretska šansa da se ljubitelji fudbala ne sete legendarnog Panenke po kome se takav udarac i naziva, ali naravno i Marakane na kojoj je on taj čuveni penal po prvi put i izveo u finalu Evropskog prvenstva.

Ali Markana je pre svega dom Crvene zvezde i mesto na kome su crveno – beli napisali svoju zlatnu istoriju. Bilo je tu velikih pobeda, bolnih remija, kao i poraza, ali jedno je uvek bilo zajedničko – sve su to bile velike utakmice, sa velikim igračima i velikom publikom.

Tako je Crvena zvezda u finalu Kupa Uefa dočekala Borusiju iz Menhenglabaha, a rezultat je na kraju bio 1:1. Kažu da se prečka koju je Muslin tada pogodio još uvek trese…

Tri godine nakon toga na Marakonu je stigla Barselona. Prepun stadion i utakmica u kojoj je Zveda poražena, ostaje upamćena po legendarnom Dijegu Maradoni koji postigao jedan od najlepših golova u svojoj karijeri. Marakan je bila na nogama, aplauz velikom fudbaleru i dan danas ostavlja bez daha.

Emilio Butragenjo, Hugo Sančez po izrazito hladnom vremenu istračli su da gotovo zaleđen teren Marakane u meču četvrtfinala Kupa šampiona. Već posle nešto manje od 40 minuta igre Zvezda je vodila sa 3:0, da bi na kraju Real izbegao katastrofu i utakmica je završena sa 4:2.

Usledila je potom još jedna epska utakmica. Zvezda je donela iz Milana 1:1 i imala sjajnu priliku da eliminiše tim koji je tada sa klupe predvodio legendarni Arigo Saki. Krenula je Zvezda da melje Milan, Dejan Savićević postigao gol u 58. minutu, a onda kao da su fudbalski bogovi poslali maglu koja je okovala Marakanu i utakmica je prekinuta. Sutradan su rosoneri izvojevali plasman u dalji tok takmičenja.

Neposredno pred početak utamice Marakana je bila u plamenu, a Crvena zvezda pred istorijskim uspehom. Igralo se polufinale Kupa šampiona između Crvene zvezde i Bajerna. Teško je bilo šta napisati o ovoj utakmici, ali sigurno je da je Marakana doživela svoj najsvetliji trenutak upravo u toj aprilskoj noći. Nebo se otvrilo, stadion je eksplodirao…

Pored ovih pet odigrano je na Marakani i sijaset drugih velikih utakmica, prodefilovalo je po njenom travnatom tepihu još mnogo velikih fudbalera, ali to je ono što ostaje za nama kao sećanje na trenutke velikog kluba i njegovog stadiona.

Kakvu sudbinu će Markana imati u sledećih pola veka nešto je što ćemo tek videti, ipak ostala ona ista ili se potpuno promeni, važno je da na njenom terenu nastave da se igraju najveće fudbalske predstave kakvih je negada bilo.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter