FOTO: STARSPORT

FOTO: STARSPORT

Četvrto mesto na Evropskom prvenstvu prošle godine u Srbiji, uverilo je mnoge da je ova generacija srpskih rukometašica spremna za najveće domete, kako je na početku svog selektorskog mandata i najavljivao Saša Bošković. Tri meseca pre početka Svetskog prvenstva u četiri srpska grada, ambicije su iste – osvajanje medalje u „Kombank“ Areni 22. decembra. Andrea Lekić i drugarice su spremne da posle izgubljenog polufinala i borbe za bronzu u produžecima prošlog decembra na EURO 2012, obraduju naciju i završe SP 2013 trijumfalno:

“Sve grupe preliminarne faze su jake, ali za mene i sve selektore je najbitnija utakmica osmine finala. To je utakmica od koje zavisi čitav šampionat. Možete igrati odlično, biti prvi u svojoj grupi, ali vas jedan loš dan može eliminisati iz borbe za visok plasman. U grupi su vam i dozvoljeni kiksevi, ali u nokaut fazi morate da pobeđujete” – rekao je na početku intervjua za zvanični sajt prvenstva selektor Bošković.


Ko su glavni favoriti za visok plasman u grupi u Nišu?

“Brazil je izuzetno jaka reprezentacija, po meni i najozbiljniji rival u borbi za osvajanje grupe. Statistika kaže da Brazilke najbolje igraju na startu turnira, a da posle padaju, što jeste bio slučaj u prošlosti. Sve to uzimam sa rezervom. Danska je evropska super sila. Kina i Japan su male nepoznanice za nas, dok smo Alžir pobedili na Mediteranskim Igrama. Ako hoćemo medalju, nema lakih i teških protivnika. Sve rivale moramo da savladamo na tom putu. Gledamo samo sebe. Svi trebaju da gledaju u nas, jer mi imamo najbolju reprezentaciju.”

Biće izuzetno teško „ukrštanje“ u osmini finala sa ekipama iz grupe u Beogradu…

“Tamo su Crna Gora, Francuska i Holandija. Izuzetno jaka grupa. Te tri reprezentacije predstavljaju prvu ligu svetskog rukometa. S kim god da igramo u osmini finala, mi tu utakmicu moramo da dobijemo.”

Srbija će u preliminarnoj fazi igrati u Nišu, a posle toga iz „Čaira“ sledi selidba u „Kombank Arenu“. Da li prelaz iz dvorane od 5000 mesta u arenu kapaciteta 20000, može poremetiti reprezentaciju?

“Ne može više ništa da nas poremeti i izbaci iz koloseka. Imamo reprezentaciju koja je kroz sve to prošla na Evropskom prvenstva zahvaljujući našem Savezu, koji nam je omogućio najbolje moguće uslove za rad i stvaranje vrhunskog rezultata. Na tome smo ljudima iz organizacije svi neizmerno zahvalni. Verujem da će biti puna „Arena“, kao i „Čair“. Devojke su to zaslužile. Bila bi arena puna i prošlog decembra, ali su vremenski uslovi bili jako loši. Nismo imali sreće.”

Kakav scenario priželjkujete 22. decembra – poslednjeg dana Svetskog prvenstva?

“Kada pričam o medalji, pričam o zlatu. Naš cilj je zlatna medalja! Od devojaka tražim samo da rade ono što najbolje znaju – da igraju rukomet. Neka pokažu celom svetu da su najbolje. Nemoguće je da budeš najbolji u klubu, a da u reprezentaciji igraš prosečno, a to je do skoro bila praksa. Te devojke su pokazale da su najbolje, da su kvalitetne kao rukometašice i kao ljudi. Samo da nam se niko ne povredi. U tom slučaju možemo da napravimo čudo. Samo jedan je put do vrha. Na njemu moramo da pobeđujemo.”

Polufinale EURO 2012 sa Crnom Gorom i borba za bronzanu medalju sa Mađarskom izgubljene su posle produžetaka. Da li je vreme da i Srbija bude miljenik sreće narednog decembra?

“Očekujem da nam se vrati, to su devojke zaslužile. Od ružnih pačića i gubitnica, koje nikada nikoga nisu pobedile na Evropskim prvenstvima, postale su miljenice nacije. To je bio težak put i treba nastaviti njim. Imamo najbolji Savez, red je da takva bude i reprezentacija. Imamo od ptice mleko što se tiče uslova, najbolje, a pričam sa ljudima iz nekih mnogo bogatijih zemalja. Ljudi koji rade u Savezu i organizaciji prvenstva vole rukomet. To je ključna stvar.”

Da li će svetski vrh krojiti iste selekcije, koje su to činile i na EURO 2012 u Beogradu?

“Svetsko prvenstvo je jače nego Evropsko. Brazil je jedan od kandidata za osvajanje medalje. Angola i Koreja imaju kvalitetne reprezentacije. Holandija će biti jedno od iznenađenja Svetskog prvenstva. To je odlična selekcija u šta smo mogli da se uverimo igrajući protiv njih. Norveška je sjajna, tu nema šta da se doda. Crna Gora i Francuska žele do kraja. Očekuje nas izuzetno jak turnir – zaključuje selektor reprezentacije Srbije, Saša Bošković.”

Svetsko prvenstvo za rukometašice biće odigrano u Srbiji od 6. do 22. decembra 2013. godine.

hotsport.rs/serbia2013.com