0
Domaći fudbal

Džaja: Protiv Rijeke kao protiv Reala

Objavljeno: 10.09.13 u 13:26

zvezda-rijeka-marakna

Tačno pre 50 godina, „crveno-beli” su na otvaranju svog doma, tada još nedovršenog, savladali Rijeku s 2:1. Odigrala je Crvena zvezda mnogo velikih utakmica. Dolazili su na njen stadion i najveći timovi i najveći fudbaleri na svetu. Mnogo puta se nije pitalo koliko košta karta, samo da se nekako uđe na njene tribine.

Ali nikada se neće ponoviti ono odbrojavanje sati i minuta kao za susret s Rijekom, 1. septembra 1963. A bio je to običan meč – treće kolo prvenstva države. Međutim, ono što taj susret izdvaja za sva vremena je to što je tada otvoren današnji Zvezdin stadion. Onaj stari, koji je sagradio još Sport klub Jugoslavija 1926, više nije bio za upotrebu.

Nije ni čudo. Preživeo je nemačko bombardovanje u aprilu 1941, pa savezničko na Vaskrs 1944. Prepravljan je i doterivan više puta, ali to nije moglo unedogled. I posle pet podstanarskih godina, koje je provela igrajući uglavnom na stadionu Jugoslovenske narodne armije „Zvezdaši” su dočekali da ponovo imaju svoj dom, svoj stadion. Protiv Rijeke, a i još neko vreme potom nije bilo zapadne tribine. Ali, to nikome nije smetalo.

Dragan Džajić je tada tek počinjao blistavu karijeru. Debitovao je u poslednjoj utakmici prethodnog prvenstva, protiv Budućnosti iz Podgorice i to na Omladinskom stadionu (0:0). Svoj drugi meč za „crveno-bele” je odigrao na Stadionu JNA, u prvom kolu novog šampionata, protiv Hajduka (1:1). Treći je bio u Zagrebu, protiv Trešnjevke, koji je Zvezda dobila (3:2). I onda je došao meč s kojim nijedan drugi ne može da se uporedi.

„Tu utakmicu protiv Rijeke smo iščekivali kao nešto istorijsko. Jer, tim koji istrči na teren ulazi u istoriju – biće zapisan za sva vremena kao prvi koji je igrao na novom stadionu“ – seća se Džajić tih trenutaka nade i strepnje koja je vladala među Zvezdinim igračima.

„Građenje stadiona je izazivalo veliku pažnju, stalno se pitalo kada će biti otvoren, kada će početi da se igra na njemu. Meni je bilo veoma stalo da igram na otvaranju stadiona. Tremu nisam imao. Onu zbog debija sam već prošao protiv Budućnosti, onu drugu vrstu, kad se igra protiv velikog protivnika, kad je derbi, takođe je ostala iza mene, jer smo se na početku novog šampionata sastali s Hajdukom iz Splita, ali ovaj meč protiv Rijeke je, ipak, izazivao uzbuđenje, jer se konačno igralo na našem stadionu.“

Zvezda tri godine nije bila prvak. Pobeda je bila neophodna ne samo da se dobro krene u šampionatu i vrati titula. Ali, sve je to moglo i da se popravi u toku sezone, ali ne i neuspeh u prvoj utakmici na svom stadionu.

„Bilo je veoma lepo, iako je stadion bio nedovršen. Ali, igralište i sve ono što je bilo urađeno bilo je idealno. Međutim, nije bilo lako. Verovatno zbog značaja tog istorijskog trenutka za klub Rijeka nam je izgledala kao Real“ – kaže Džajić.

„I čak je povela. Ceo naš tim je igrao stegnuto, čak i oni najiskusniji igrači. Plašili smo se da ne kiksnemo. Ipak, Maravić je izjednačio, a potom smo dali i pobedonosni gol. Mislim da taj događaj zaslužuje da se stavi spomen-ploča, koja bi podsećala na tu prvu utakmicu na našem stadionu.“

Zvezda je te sezone ne samo postala prvak, nego je osvojila i „duplu krunu”. Finale je 1964. odigrano na našem stadionu, savladan je Dinamo iz Zagreba s 3:0. Na stadionu Crvene zvezde su odigrana i dva evropska finala. Ajaks je s Krojfom u Kupu šampiona 1973. pobedio Juventus sa 1:0, a Čehoslovačka je 1976. postala evropski prvak pošto je savladala Bekenbauerovu Zapadnu Nemačku na penale. Odlučujući gol je dao Antonjin Panenka, koji se tada proslavio, jer je prvi na svetu s bele tačke lobovao golmana i to čuvenog Majera.

Prvu utakmicu na svom sadašnjem stadionu Crvena zvezda je odigrala u sastavu: Ćosić, Milićević, Tomić, Čop, Vasović, Popović, Melić, Prljinčević, Kostić, Maravić i Džajić (trener Pavić). U 31. minutu je sudija Taslidžić (Osijek) isključio igrača gostiju Lukarića, ali je Rijeka ipak prva dala gol. Strelac je bio Vukoje u 65. „Crveno-beli” su izjednačili u 80. pošto je posle Maravićevog šuta lopta pogodila Vrankovića i otišla u mrežu, a pobedonosni pogodak (2:1) postigao je Prljinčević u 85. Za goste su igrali: Jantoljak, Milevoj, Brnčić, Radaković, Šangulin, Vranković, Lukarić, Zadel, Vukoje, Naumović, Gec (Gulin). Bilo je oko 50.000 gledalaca.

hotsport.rs/politika.rs/crvenazvezdafk.com

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter