0
ATP

Novak nije uspeo, Rafa je šampion Ju Es Opena (VIDEO)

Objavljeno: 09.09.13 u 23:00

nadal-v-djokovic

Rafael Nadal u velikom stilu osvojio je Otvoreno prvenstvo SAD u tenisu pošto je sa 3:1, po setovima 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 savladao Novaka Đokovića.

Šteta jer je Novak u trećem setu mogao da potpuno prelomi meč u svoju korist, ali naš teniser nije uspeo da iskoristi tri vezane brejk lopte, Nadal je dobio dodatno samopouzdanje koje mu je pomoglo da potpuno slomi Đokovića.

Španac je bio taj koji je bolje otvorio meč i vrlo moćno osvojio je prvi set. Naravno to nije značilo Ništa i Đoković istom merom uzvraća u drugom setu. I onda je došao na red taj treći set u kome je Novaku sve išlo na ruku, i kada se činilo da će uspeti Rafa je našao poslednje atome snage da se spase iz ambisa i dobio je gem u kome je za Đokovića bilo 0:40.

Od tog trenutka Nadal je u igri rastao, Novak postepeno padao pa je ishod poslednjeg seta bio potpuno očekivan.

„Čestitam Rafi i njegovom timu, bio je previše dobar da ne osvoji ovaj turnir. Bila je privilegija igrati u finalu i hvala vam svim na podršci.“ rekao je Novak posle meča.

Nadal sa druge strane nije mogao da sakrije uzbuđenje.

„Vrlo, vrlo emotivan trenutak. Samo moj tim zna koliko mi je ovo bilo potrebno. Želim da se zahvalim Novaku jer samo on može ovako da podigne moju igru“ rekao je Španac.

Tekstualni prenos meča:

Loše otvoren četvrti set za Novaka. Nakon propuštenih brejk šansi na servis Nadala, srpski teniser nije uspeo da sačuva svoj servis i Španac sada vodi sa 2:0.

I na početku četvrtog seta Nadal je bio u problemima ali se ponovo izvukao i spasio dve brejk lopte. Od pet brejk lopti koliko je dp sada imao na meču N ovak je iskoristio samo jednu.

Rafael Nadal napravio je novi brejk i sa 6:4 osvojio je treći set. Španac je to uradio na impresivan način pošto je u prethodnom gemu spasio tri vezane brejk lopte, a potom uspeo da prebaci toliko pritiska na Novaka koji to nije uspeo da izdrži.

Tri vezane brejk lopte imao je Novak ali je Rafa uspeo da se još jednom izvuče iz 0:40 i sačuva svoj servis, pa će tako Đoković u sledećem gemu servirati da ostane u trećem setu.

Čini se u ovim trenucima da se Nadal vratio ne samo rezultatski već i igrom u treći set, dok je nivo Novakove igre na za nijansu nižem nivou.

Sve do šestog gema trećeg seta oba tenisera vrlo lako su osvajala svoj servis, a onda je je Rafa pritisao Novaka i uz par loših Đokovićevih odluka Španac vraća brejk i stiže do 3:3.

Sjajno Novak otvara treći set i odmah glatko pravi brejk za 1:0. Nadal je u poslednjih četiri gema osvojio samo jedan i to na Đokovićev servis.

Na najbolji mogući način Novak Đoković vratio se u meč nakon Rafinog lako dobijenog prvog seta. Odlično je prvi reket sveta odigrao drugi set i uz nekoliko neverovatnih poena koje smo imali prilike da vidimo, uz dva brejka, krajnjim naporom slomio je Nadalov otpor i stigao do 1:1 u velikom finalu Otvorenog prvenstva SAD.

Sjajan tenis u ovim momentima imamo priliku da gledamo u Njujorku. Velika borba uz atomske udarce oba tenisera ostavlja publiku gotovo bez daha. Ipak na sreću Novak je taj koji u ovim trenucima dominira i stiže do novog brejka pa će u sledećem gemu servirati za set.

I posle velikog napora da napravi brejk Novak nije u sledećem gemu uspeo da sačuvao svoj servis pa je izostala potvrda za proliven znoj na Artur Ešu.

Čak 54 udarca bilo je potrebno u odlučujućem poenu da Novak napravi prvi brejk na meču i slomi optor upornog Rafaela Nadala!

Prve ozbiljnije probleme imao je Nadal na svoj servis u drugom gemu drugo seta, međutim Španac je uspeo da spasi dve brejk lopte i potom sačuva svoj servis za 1:1 u drugom setu.

Nadal poveo 1:0 u finalu u Ju Es Opena. U prvi četiri gema finala izgledalo je da ćemo gledati ravnopravan tenis sa dugim poenima, međutim nakon 2:2 na terenu je postojao samo Španac koji je silovito osvojio prvi set.

Sedmi gem prvog seta donosi novi brejk za Španca koji je vrlo lako stigao do 0:40 i potom iskoristio prvu brejk loptu za 5:2, pa će Nadal servirati za prvi set već u 0smom gemu.

Posle uvodna dva gema oba tenisera sačuvala su svoj servis, a onda je u trećem na Novakov srevis Nadal imao prvu brejk loptu na meču koju je Đoković spasio. Međutim usledila je i druga koju je Nadal iskoristio za prvi brejk na ovom meču.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i fenomenalni Španac Rafel Nadal večeras od 23 sata boriće se za titulu šampiona Otvorenog prvenstva SAD.

Đoković i Nadal igraće za svoju drugu titulu na Ju Es Openu, obojica su tu prvu osvojili pobedom protiv „ovog drugog“, Srbin je u petom finalu, četvrtom uzastopnom, a Španac u trećem.

Ujedno, biće to njihov 37. međusobni duel i na taj način oboriće rekord u Open eri, pošto su Ivan Lendl i Džon Mekinro odigrali 36.

Nadal je do sada ostvario 21 trijumf, Đoković 15, a Španac je dobio dva poslednja duela – polufinale Rolan Garosa i finale Montrreala, dok je Đoković ove godine slavio samo u finalu Monte Karla.Nadal igra za svoju 13. gren slem titulu, a Đoković za sedmu.

Đoković je u polufinalu posle velike borbe savladao Švajcarca Stanislasa Vavrinku 3:2 i pokazao da je spreman za veliki duel sa Nadalom.

„Moram bolje u finalu, znam šta me čeka tamo. Nadal ne servira više jako, kao recimo 2010. godine kada me je pobedio ovde u finalu, sad je agresivvniji, sjajno riternira, znam šta mogu da očekujem od njega. Igrali smo u Montrealu, odlučile su jedna ili dve lopte i sličan meč očekujem u finalu“, izjavio je Đoković.

Nadal, koji nije prošle godine igrao u Njujorku zbog povrede, u polufinalu je rutinski nadigrao Francuza Rišara Gaskea 3:0.

„Ovo je neverovatno, posle svega što se dešavalo prošle godine, prilika da igram u finalu je kao ostvarenje sna. Novak je odličan takmičar, igrao je često ovde u finalima, on je veliki šampion i biće to težak meč za mene“, rekao je Španac.

Đoković je plasmanom u finale sačuvao prvo mesto na ATP listi, bez obzira na ishod večerašnjeg meča, ali ukoliko izgubi razlika će biti samo 120 poena, dok bi u slučaju trijumfa imao 1.720 poena viška i tako mnogo lakše sačuvao „broj 1“ do kraja godine.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter