0
Košarka

Radnički doveo afričkog centra

Objavljeno: 29.08.13 u 12:07

mufatu-jaru-vilanova

Duže najavljivano jačanje pozicije pet u KK Radnički danas je dobilo svoj epilog. Najnoviji adut Šumadinaca u reketu je Mufatu Jaru, krilni centar koji dolazi iz američke univerzitetske ekipe Viljanova Vajldkets. Član sastava iz Pensilvanije bio je protekle četiri sezone, a narednih godinu dana braniće boje kragujevačkog ABA ligaša i učesnika Evrokupa.

Jaru je jedan od mnogobrojnih kvalitetnih igrača koji su ovoga leta postali slobodni agenti nakon što se nisu našli među 60 košarkaša koji su izabrani za nastup u NBA. Leto je proveo u radnom minikampu Golden Stejt Voriorsa, ali se nije nametnuo do te mere da ostane u dresu ekipe čiji je član od ove sezone srpski reprezentativac Nedović.

Igrač je koji je ostavio upečatljiv trag u dojučerašnjoj radnoj sredini. Sezonu 2012/2013 završio je kao četvrti igrač po korisnosti, sa učinkom 9,9 poena i 7,8 skokova (ubedljivo najviše uhvaćenih lopti – ukupno 265). Odigrao je sva 34 meča, a prosečno je bio 27,5 minuta u igri. U regularnom delu sezone bio je nadomak „dabl-dabl“ učinka, imao je 10,4 poena i 9,7 skokova.

U prethodnoj sezoni imao je prosečno 11,3 poena (treći strelac ekipe) i 8,2 skoka (deveti skakač konferencije). Bio je jedini igrač početne petorke Viljanove na svakoj od 32 utakmice (stalni starter bio je i u sezoni 2010/2009, sa 8,4 poena i 7,1 skokom po meču).

Jedan je od svega osam igrača Viljanove koji je u studentskoj karijeri postigao više od hiljadu poena (1.068), preko 800 skokova (tačno 836) i više od sto blokada. Lični rekordi u karijeri su: 24 poena na utakmici, 14 skokova (tri puta, od toga na dva susreta u sezoni 2012/2013), tri asistencije, po četiri oduzete lopte i blokade.

Jarua krasi „meka“ ruka, ne libi se da se okuša za dva poena kad god je u pogodnoj poziciji van reketa. Izuzetno je pokretljiv, žilav borac u okršajima ispod obruča i čvrst skakač, a neretko „oružje“ koje poteže su blokade. Njegov potencijal u odbrani je na nivou NBA lige, smatra trener Viljanove Džej Rajt koji je vodeći tim SAD 2005. osvojio Univerzijadu. On je rekao da je „Mauf“ bio jedan od njegovih omiljen igrača. U svim aspektima dodelio mu je najviše ocene, istakavši da je sjajan karakter i pravi timski igrač. Naglasio je da je poslednju utakmicu za sada već bivši tim odigrao bespoštedno, kao i gotovo svaki put u karijeri, a na kraju tog meča imao je 17 poena i osam skokova. Iz redova „plavo-belih“ je ispraćen priznanjem koje jednom godišnje stiče igrač Viljanove koji najbolje predstavlja vrednosti tamošnje škole košarke.

Po dolasku u SAD iz rodne Afrike 2007. godine, Jaru je najpre bio na vojnoj akademiji u Vudbridžu (Virdžinija), da bi se 2009. kasnije opredelio za studije ekonomije koje je krunisao diplomom u maju ove godine. Što se sporta tiče, prvo je bio posvećen fudbalu, da bi se od svoje 14. godine definitivno opredelio za košarku.

Mufatu Jaru (visok 208cm, težak 116kg) je rođen 26. juna 1990. godine u Natitingu (Republika Benin, zapadna Afrika).

hotsport.rs/kkradnički

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter