0
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

Sudije traže odlazak Stepanovića

Aleksandar Milosavljević
Objavljeno: 26.08.13 u 21:22
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija saopštio je da pozdravlja odluku Tomislava Karadžića da podnese ostavku na mestu predsednika nacionalnog saveza, ali da to nije jedino rešenje problema u srpskom fudbalu.

Kako je navedeno u pismu Odbora, problemi se neće rešiti sve dok se sa mesta predsednika Udruženja fudbalskih sudija Srbije i prvog čoveka Sudijske komisije ne smeni Bogoljub Stepanović.

„Stepanović je, između ostalog, odgovoran za uputstvo dato fudbalskim sudijama, da kapitenima ekipa koje u znak protesta zbog stanja u fudbalu zakasne sa izlaskom na teren bez pravnog pokrića dodele žuti karton“, navele su udružene sudije.

Oni su istakli da takvog pravila nema ni u jednom propisu Fudbalskog saveza Srbije, Evropske fudbalske unije, niti Svetske fudbalske federacije.

Navodi se da je proizvoljno naređenje da se kažnjavaju kapiteni dato samo zato da bi se klubovi koji su protestovali protiv stanja u srpskom fudbalu zastraše i da se zaštiti pozicija aktuelnog rukovodstva FSS, čiji je deo i Bogoljub Stepanović.

Udruženi arbitri su naveli da je Stepanović „zloupotrebio službeni položaj, izmanipulisao i ponizio fudbalske sudije, stavio ih u funkciju jedne od strana u sukobu u fudbalskoj organizaciji i ugrozio njihov kredibilitet i integritet“.

„Sudije nisu smele da se mešaju u ovaj sukob jer je njihov posao da sude, a ne da budu oruđe u rukama fu balskih mešetara“, navodi se.

Stepanović je, kako se navodi, ugrozio preko 7.000 časnih sudija kako bi zadržao svoj položaj.

„On je doveo sudijsku organizaciju do pozicije da je gledaoci nazivaju ‘mafijaškom'“, stoji u saopštenju.

Odbor za zaštitu integriteta sudija je naveo i da toj organizaciji iz dana u dan prilazi sve veći broj sudija i kontrolora, ali da ne želi da objavi njihova imena zbog neželjenih posledica.

„To radimo iz činjenice jer pojedini poslušnici Stepanovića i njemu slični poslednjih dana prete pojedinim članovima Odbora. O tome imamo izjave, a protiv tih sudijskih funkcionera će biti podnete i krivične prijave“, navodi se u pismu.

Odbor je pozvao sve aktivne i neaktivne sudije i kontrolore da se priključe u pokretanju formalne smene Stepanovića. Takođe se u saopštenju zahteva da se do izbora novih organa u FSS smeni Sudijska komisija „koja je uzrok brojnih neregularnosti u srpskom fudbalu“ i da se imenuje privremena komisija koja će voditi suđenje do izbora legalnih organa.

hotsport.rs/beta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter