in , ,

Blater čeka odgovor Rusije

Sepp_Blatter_dashes_160232a

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater izjavio je u nedelju da očekuje da narednih dana dobije odgovor vlade Rusije, domaćina Mundijala 2018, koji bi trebalo da razjasni zakon koji zabranjuje gej „propagandu“.

Blater je kazao da je „pismom, ali i ličnim kontaktima“ zatražio od predsednika Rusije Vladimira Putina da pruži detalje o zakonu koji je izazvao opštu medjunarodnu osudu pred Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

„Kabinet gospodina Putina mi je obećao da će poslati sva ta dokumenta do početka septembra. Zamolio sam i ambasadu Švajcarske da nam pomogne da dobijemo pravu verziju toga“, rekao je Blater tokom tradicionalnog dobrotvornog fudbalskog turnira u njegovom rodnom selu Ulrihenu.

Ruski zakon zabranjuje promociju „netradicionalnih“ seksualnih odnosa, a naišao je na žestoku osudu aktivista za ljudska prava širom sveta, kao i predsednika SAD Baraka Obame.

Pre Fife i Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) je takodje zatražio objašnjenje kako će se taj zakon sprovoditi tokom takmičenja koje on organizuje.

„Do sada smo dobijali samo proteste i zahteve od naših fudbalskih, sportskih ili olimpijskih ljudi. Ništa zvanično nisam dobio od Rusa“, rekao je Blater, koji je i član MOK-a.

Statu Fife kaže da je „diskriminacija kažnjiva suspenzijom ili isključenjem“ i da se odnosi i na pojedince i na članove federacije.

„Kada razgovarate s Rusima, oni ne pričaju o diskriminaciji, već o zaštiti maloletnika. To nije isto. Zato sam im rekao: ‘Molim vas, dajte mi dokaze da vi štitite nekoga, a ne diskriminišete'“, rekao je Blater.

On je kazao da namerava da pokrene to pitanje tokom sastanka 3. i 4. oktobra Izvršnog komiteta FIFA, čiji je član i ruski ministar sporta Vitalij Mutko.

hotsport.rs/beta

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

‘Napolitanska veza’ za pobedu Parižana (VIDEO)

Maradonin izgubljeni gol (VIDEO)