0
Ostali sportovi

Lalović: U septembru se odlučuje o sudbini rvanja

Objavljeno: 23.08.13 u 17:13

lalovic

Predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović rekao je da je za tu organizaciju 8. septembar „Dan D“ jer se tada u Buenos Ajresu odlučuje da li će taj sport sačuvati olimpijski status.

„Uveren sam da će prevladati razum i da će članovi MOK-a ceniti i tradiciju rvanja u olimpijskoj porodici dugu skoro tri milenijuma, još od antičkih vremena. FILA je posle niza promena u pravilima predstavila članovima MOK novo, savremenije, rvanje, pristupačnije za običnog gledaoca koji sport prati samo na televiziji. Ne smemo da zaboravimo da je rvanje razvijeno u velikom broju zemalja i ima ogroman broj takmičara, čime većina, da ih nazovem konkurenata, ne može da se pohvali“ – kazao je Lalović novinarima u Zrenjaninu, gde se održava šampionat sveta za kadete, a prenosi agencija Tanjug.

On je optužio bivše rukovodstvo FILA da je odgovorno što je rvanje došlo u situaciju da se bori za status olimpijskog sporta.

„Krivo je, pre svega, staro rukovodstvo FILA koje je smenjeno, ali koje se nije predalo bez borbe i morali smo da vodimo teške sudske procese koje smo, na sreću, dobili i na taj način legalizovali sve promene u federaciji. Sa onako popunjenim upitnikom koji je FILA poslala u MOK, nisu nam trebali neprijatelji, sami smo sebi iskopali jamu“ – objasnio je Lalović.

Prvi čovek FILA rekao je i da mnogi nacionalni savezi nisu znali šta radi bivši predsednik te organizacije.

„Rvanje je prošlo kroz najgoru krizu u 3.000 godina koliko postoji kao sport i morali smo, uz mnogo napora i angažovanja svih koje vole rvanje, da trasiramo put za povratak i to prečicom“ – istakao je Lalović.

On je izjavio da će, zahvaljujući novim pravilima, gledaoci moći da vide dinamičnije i atraktivnije borbe.

„Cilj nam je da učinimo nemogućim da sudija navija i kroji rezultat. Odluka može da se promeni pregledom snimka, tu je i sudijski žiri i sudije koje sve to kontrolišu i blizu smo da dođemo do cilja da rezultati budu potpuno objektivni“ – kazao je Lalović.

Prvi čovek FILA podsetio je da će od 2016. godine na Igrama u Riju rvanje imati šest kategorija u grčko-rimskom stilu i po šest kategorija slobodnim stilom za žene i muškarce.

hotsport.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter