0
Ostali sportovi

Đoković: Sport širi fer-plej i timski rad

Objavljeno: 23.08.13 u 19:21

Djokovic

Najbolji teniser sveta Novak Đoković obratio se danas Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nakon što je usvojena rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana sporta, zahvalivši svetskoj organizaciji na tome i ukazujući da je sport osnova da se deca odvoje od ulice i kriminala, prenela je agencija Tanjug.

Đoković je rekao da je rođen u „maloj, ali ponosnoj zemlji“, koja je prošla kroz teško vreme, pri čemu je sport, kako je naveo, bio tačka koja je značila ohrabrenje i jačanje samopouzdanja kod mladih ljudi.

„Međunarodni dan sporta će promovisati širenje fer-pleja, timskog rada i poštovanja protivnika. Svako uspešno društvo je bazirano na tim osnovama“, ukazao je najbolji srpski i svetski teniser.

On je dodao i da sport za decu širom sveta može da znači „odvajanje od ulice, droge i kriminala“.

„Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu“, istakao je Đoković.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog čestitao je zemljama članicama GS UN na usvajanju rezolucije, posebno zahvalivši generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedniku Generalne skupštine Vuku Jeremiću.

On je kazao da sport danas u svetu služi promociji mira, što su, kako je istakao, „i olimpijski ideali“.

„Sport pomaže mladim ljudima da steknu samopouzdanje i alterntaiva je konfliktima i delikvenciji, a pomaže i da mladi ljudi nastave svoje školovanje“, zaključio je Rog.

Predsednik GS UN Vuk Jeremić rekao je nakon usvajanja rezolucije o proglašenju Međunarodnog dana sporta da se u sportu iskazuju najvrednije osobine kod ljudi, poput istrajnosti, poštovanja discipline i ličnog integriteta i fer pleja.

Prema njegovim rečima, radi se o istorijskoj rezoluciji, jer sport ima jedinstvenu moć da mobiliše, privuče i inspiriše ljude širom sveta.

„Sport nas inspiriše da prevazilazimo vlastite granice“, ocenio je Jeremić i dodao da se sportski programi koriste da se pošalje poruka o prevenciji od HIV-a i AIDS-a, smanji broj gojaznih, i da se promovišu zdrave navike kod dece i odraslih i obezbedi rodna ravnopravnost.

hotsport.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter