0
Košarka

Dobar start juniorki na EP

Objavljeno: 15.08.13 u 17:08

crvendakic-srbija-juniorke

Reprezentacija Srbije uspešno je startovala na Evropskom prvenstvu za igračice do 18 godina koje se održava u Hrvatskoj. Izabranice selektora Zorana Kovačića su u okviru prvog kola grupe C savladale u Vukovaru selekciju Grčke sa 65:52 (12:20, 18:11, 22:13, 13:8) zahvaljujući mnogo boljoj igri u drugom poluvremenu.

Srpske juniorke su posle nešto lošijeg početka, u 14. minutu bile u zaostatku 11 poena razlike (16:27), ali su zahvaljujući Sanji Mandić i Aleksandri Crvendakić zaigrale mnogo bolje u nastavku utakmice i stigle do ubedljive pobede i prvih bodova na šampionatu.

Nisu srpske juniorke na najbolji način počele premijerni meč na šampionatu. Posle startnog vođstva 4:2 dozvolile su selekciji Grčke da napravi seriju 8:0 i preuzme kontrolu igre. Dosta promašaja, izgubljenih lopti i propusta u odbrani, uslovili su da rival preko raspoložene Ane Stamolamprou stekne 11 poena prednosti u 14. minutu – 16.27. Ipak, finiš prvog poluvremena pripao je našem mladom timu. Podigle su intenzitet igre u odbrani izabranice selektora Kovačića, zaigrale mnogo preciznije i efikasnije u napadu, da bi najviše zahvaljujući razigranoj Sanji Mandić, uspele na isteku 20. minuta da uhvate rezultatski priključak – 30:31.

Daleko bolje su zaigrale naše košarkašice u trećem periodu koju je obeležila sjajna Aleksandra Crvendakić koja je u kratkom periodu postigla 11 poena. Naš tim je uspostavio kontrolu skoka, smanjio broj grešaka i još boljom igrom u napadu u potpunosti preokrenuo rezultat u 27. minutu – 52:41. Na krilima ogromnog samopouzdanja srpske reprezentativke su na početku finalne deonice napravile seriju 12:2 kojoj su najviše doprinele Dragana Stanković (pet blokada) i Anja Spasojević (dve trojke) posle čega je jedina dilema bila pitanje konačnog ishoda i razlike kojom će naš tim trijumfovati.

„Bili smo u velikom grču na početku utakmice što se možda i očekivalo na startu šampionata. Selekcija Grčke je do prednosti od 11 poena razlike došla, ne zbog posebno dobre igre, već zbog našeg katastrofalnog izdanja, koje su obeležile početničke greške i brojni promašaji. Međutim, brzo smo se konsolidovali i odigrali zaista izvrsno u nastavku meča. Devojke su se maksimalno borile, izgarale u odbrani, tako da pobeda nije mogla da izostane. Za kraj, moram da istaknem neverovatnu podršku koju smo imali od naših navijača u Vukovaru. Napravili su takvu atmosferu kakvu nisam doživeo za 41. godinu koliko se bavim trenerskim poslom. Od srca im se zahvaljujemo i obećavamo da ćemo im prirediti još razloga za slavlje na ovom Evropskom prvenstvu“ – istakao je Zoran Kovačić, selektor ženske U18 reprezentacije Srbije.

Srbija: Ćorda 3, Stevanović, Rodić, Piper, Luković 2, Spasojević 10, Mandić 18, Crvendakić 17, Maletić 5, Vojinović 1, Stanković 9, Ćirić.

Grčka: Stamolamprou 22, Stamati, Fouraki 2, Nastou, Pavlopoulu 4, Kristinaki 13, Kitsiou 2, Čolopoulu, Georgiadi 8, Gerostergiou, Karambaca 1, Louka.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter