0
Domaći fudbal

FKCZ: Vaša „dominacija“ počela je otimačinom

Objavljeno: 12.08.13 u 11:56

49887481

Fudbalski klujb Crvena zvezda još jednom se oglasio saopštenjem povodom poslednjih nemilih događa u nacionalnom šapionatu Srbije. Bez ikakve namare da oblikujemo sadržinu, saopštenje crveno – belih vam prenosimo u celini.

„Naše je legitimno pravo da ukažemo na neregularnost koja je ozbiljno dovela u pitanje svrhu igranja ovog prvenstva. Kao što je i vaše da stanete u odbranu Tomislava Karadžića, čiju smenu traži cela fudbalska Srbija.

Gospodo iz FK Partizan, niste nas razumeli! Svrha našeg oglašavanja bila je da se spreče neregularnosti u srpskom fudbalu, i počne njegovo ozdravljenje. Od Vas smo u najmanju ruku kao „predvodnika“ najkvalitetnijeg što srpski fudbal ima da ponudi kao što Vi tvrdite, očekivali da nam se pridružite u inicijativi, koja bi svakako imala odjeka u Srbiji i pokrenula stvari sa mrtve tačke, jer su se za nju založila dva najveća kluba u ovoj zemlji. Ako se nismo razumeli, to i može da se popravi odvajanjem malo vremena za čitanje neke dobre knjige ili gledanje nekog dobrog filma, jer Vam krilatice poput „mali fond reči i brzo mešanje“ ipak ne priliče. Međutim, ako ste nekim čudom sve shvatili, i ne činite ništa, onda je to mnogo opasnija situacija, jer niste na bilo koji način osudili dešavanja na vašem travnjaku, koja su već osudili svi – osim vas.

Očekivali smo da se oglasi predsednik kluba Dragan Đurić i na bilo koji način ukaže na dešavanja na utakmici sa Novim Pazarom, i što je najvažnije, javno se pridruži inicijativi našeg kluba da državni organi započnu opsežnu istragu o kriminalu i korupciji u našem fudbalu. Umesto toga, stigla je salva prizemnih krilatica i „pošalica“ u kojima je jedini cilj uvrediti.

Da je sećanje kratkog daha u Srbiji, govori i saopštenje FK Partizan. Zaboravlja se da su generacije navijača tog kluba doživele punoletstvo čekajući pobedu nad Crvenom zvezdom, zaboravlja se da je isti taj klub koji je navodno poslao rezervni tim protiv našeg kluba, godinama bio klub koji je vodio čovek koji je išao i na putovanja sa FK Partizan. Zaboravlja se i da je ta „višedecenijska“ dominacija započela „otimačinom“ u kup utakmici na našem stadionu pre samo nekoliko godina. Zaboravlja se i da je zvanični spiker na jednom manjem stadionu pored Beograda, saopštavajući rezultat ime strelca gola za vaš klub, proslavio kao da ga je postigao njegov tim. Takvih „egzotičnih momenata“ ima još, do pre nekoliko godina smatrali smo da su karakteristični samo za prvenstva neke od zemalja „trećeg sveta“.

Čestitamo Vam i na svim pismima koje ste dobili od Reala, Barselone i ostalih zaista velikih klubova evropskog fudbala. Moramo samo da Vam napomenemo da je takva vrsta korespodencije normalna za te klubove. Nas sa tim klubovima povezuju malo jače veze, brojne utakmice, pobede i porazi. Mi smo odnos sa takvim klubovima gradili kroz višedecenijsko rivalstvo i borbe na terenu. Uostalom, neki u trofejnoj sali čuvaju loptu Lige šampiona, drugi u svojoj imaju trofej osvojen u istom takmičenju.

Jedna od omiljenih floskula u domaćem fudbalu je da se „prvenstva rešavaju, dobijaju i gube u takozvanim malim utakmicama“. I tu se nismo razumeli. Naš problem je činjenica da u serijama igramo teške mečeve na gostujućim terenima, i konstantno jurimo nečiju prednost zarađenu serijom lakih utakmica na svom stadionu.

Kada ste već pomenuli poslednji „večiti derbi“ u njemu nas je, pre njegovog odigravanja delilo dva boda. Pošto je već ovaj šampionat počeo po oprobanom i za Vas uspešnom receptu, pitamo se šta će se dogoditi ako se i ove godine rešava prvenstvo u istoj situaciji, i na istom mestu, sa bodovnom razlikom koju je napravila upravo utakmica sa Novim Pazarom? Zato je ovo prvenstvo neregularno već u samom svom startu.

Izgleda da tu činjenicu vide svi osim Vas, pa čak i vaši navijači.

Ne želimo na bilo koji način više da Vas ometamo u namerama da branite „neodbranjivo“ a to je regularnost utakmice koja je odigrana 10. avgusta 2013. godine, pa ni lik i delo vašeg nekadašnjeg Predsednika Tomislava Karadžića. I mi se slažemo u jednom, a to je da zaista želimo da zaplašimo sve na početku novog prvenstva. Ne one koji bi sportski da pobede Zvezdu na terenu, već one koji bi da „mutnim“ radnjama dođu do cilja. Neće ni Srbija biti srećnija ako Crvena zvezda bude šampion, iako sa ponosom ističemo da imamo najbrojniju bazu navijača u ovom regionu, već će biti srećniji svi oni koji bi da gledaju kvalitetan, neizvestan fudbal, a ne režirane predstave.

Zato od Vas tražimo samo konkretan odgovor. Da li podržavate naš predlog o otvaranju istrage i iskorenjivanju kriminala iz srpskog fudbala?

I da su veliki uvek veliki,čak i kada ih muče veliki problemi, govori i jedan „prolog“ iz mnogo poznatijeg filma, od onog na koji se Vi pozivate:

„Beograd sa početka 80-tih godina prošlog veka. Grad sa preko 2 miliona stanovnika, nekoliko stotina hiljada automobila, desetak muzeja, dve radio stanice…i jednim velikim fudbalskim klubom““ navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter