0
Ostali sportovi

Dudaš „puca“ od snage i samopouzdanja

Objavljeno: 06.08.13 u 09:50

Daegu-Svetsko

Najbolji srpski desetobojac Mihail Dudaš potpuno spreman čeka Svetsko prvenstvo u Moskvi, a sa tim se slaže i njegov trener Feđa Kamasi. Planetarni šampionat na programu je od 10. do 19. avgusta, a najbolji desetobojci današnjice snage će odmeriti već tokom prva dva dana.

U Dudašovom timu sa puno optimizma dočekuju ovaj vikend, a koliko ozbiljno svi shvataju predstojeći izazov govori i činjenica da su u Moskvu otputovali dve nedelje pre šampionata.

-Pripreme za Svetsko prvenstvo teku prema očekivanjima, plan se sprovodi u potpunosti iz dva razloga. Prvi, zbog toga što je Mihail fizički i psihički spreman, a drugi zato što imamo izuzetne uslove za trening u Moskvi. Sportski kompleks je u potpunosti atletski, na jednom mestu se nalaze stadion i hala, uz teretanu i lekarske prostorije, uz još neke prateće objekte. Stadion “Lužnjiki” na kojem će se održati Svetsko prvenstvo je poseban prizor – rekao je Kamasi.

S obzirom na to da se desetobojci tokom dva dana takmiče u deset disciplina, Kamasi je pojasnio koliko su njihove pripreme različite u odnosu na ostale discipline.

-Desetoboj sigurno predstavlja jednu od najtežih sportski disciplina i za to postoji više razloga. Sportista mora biti motorički izuzetno inteligentan da bi mogao da savlada veliki broj disciplina koje su u sastavu desetoboja. Taj detalj povlači to da su treninzi izuzetno vremenski dugi, oko pet-šest sati dnevno. Takođe, svih deset disciplina treba spojiti u jednu celini, a razlika između desetobojca i ostalih sportista je da je desetobojac svestraniji – naglasio je Kamasi.

Kamasi je istakao da se njegovi planovi za budućnost u potpunosti podudaraju sa onima koje ima mladi srpski desetobojac.

-Moja očekivanja u budućnosti se sigurno podudaraju sa Mihailovim, a u pitanju su visoki ciljevi. Treba nastaviti raditi kao i do sada, i što je najbitnije biti strpljiv. Ono što je najvažnije je zdravlje, tj. da Mihaila zaobiđu povrede, koje su ‘prokletstvo’ ove teške discipline. U tom slučaju ja vidim Mihaila na pobedničkom postolju ili bar blizu njega na svakom velikom takmičenju – istakao je trener mladog Novosađanina.

S obzirom da su desetobojci ‘kraljevi’ sporta, na pitanje da li Dudaš ima perspektivu u nekoj drugoj disciplini, Kamasi je rekao:

-Moje mišljenje je da se Mihail bavio bilo kojim drugim zanimanjem bio bi sigurno vrhunski. Jako brzo uči, brzo ispravlja greške i ono što je važno, uporan je kad ne ide. Što se atletike tiče, to su sve odlike svetskog desetobojca. To je njegova disciplina, i siguran sam da što se atletike tiče nije mogao bolje da izabere u odnosu na svoj potencijal. Po završetku karijere će izabrati nešto u čemu će opet biti među najboljima na svetu. U to sam siguran – tvrdi poznati trener.

Kamasi je pojasnio da su on i Dudaš pre svega dobri prijatelji, a tek potom saradnici, zbog čega je saradnja još lepša i bolja.

-Ako bih rekao da je težak za saradnju zvučao bih kao trener koji ne drži stvari u svojim rukama, a ako bi rekao da je lak za saradnju to ne bi bila potpuna istina. Ono što je prava istina je da smo Mihail i ja prvo dobri prijatelji, pa tek onda saradnici. To je ono što nam je donosilo rezultate u prošlosti, a ja ne vidim nijedan razlog da tako ne bude i u budućnosti. Moj odgovor je da je Mihail baš onakav kakav jedan vrhunski sportista treba da bude – zaključio je Kamasi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter