0
Košarka

Todorić: Ozbiljno ugroženo učešće Partizana u svim takmičenjima

Objavljeno: 04.08.13 u 15:18
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Dobro je poznato da se Košarkaški klub Partizan nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Blokada računa koja traje od završetka Superlige dovodi u pitanje normalan rad ekipa koja bi sa pripremama trebalao da krene već sutra.

Koliko je ozbiljna situacija u kojoj se nalaze crno – beli svojom izjavom potvrdio je i Sportski direktor Dragan Todorić.

„Ne pamtim da je ikada bilo kao sada. Dan od završetka Superlige ušli smo u blokadu, faktički su nam ruke vezane. Nisam direktno uključen u taj deo posla, ali koliko imam informacije, znam da su vođeni razgovori sa raznim, najvišim zvaničnicima ove zemlje o našem problemu. Obećavana je određena pomoć, ali ništa krucijalno se nije dogodilo. Ozbiljno je ugroženo učešće Partizana u bilo kom takmičenju sledeće sezone, iako smo, po mom mišljenju, najjači i najveći brend naše zemlje poslednjih godina“, rekao je Todorić za mozzartsport.

Sportski direktor koji je već 40 decenije na ovaj ili onaj način u Partizana ima utisak da neko namerno blokadom koči crno – bele.

„Meni se čini da neki tom blokadom malo i fingiraju stvari, tačnije da onemogućavaju Partizan da napravi tim koji bi mogao da ispuni naše ambicije, da bude konkurentan u Evroligi i da se bori za vrh u ostalim takmičenjima. Zna se šta smo uradili u poslednjih sedam, osam, devet godina“.

Todorović je rekao da je jedina dobra stvar u čitavoj priči to što igrači imaju dosta razumevanja.

„Jedina dobra stvar u svemu je što momci imaju razumevanja. Igrači su pokazali želju da ostanu u Partizanu, iako su svi mogli da budu slobodni u izboru nove sredine. Neki nisu isplaćeni od prošle, a neki od pretprošle sezone. Njihov stav je jedini svetli trenutak u ovoj žalosnoj i sumornoj priči.“

Partizan je prošle sezone podmladio tim, pa je košarkaška javnost očekivala da će to biti jedna od najlošijih sezona crno-belih, zbog imena igrača, neiskustva i jake konkurencije. Međutim, mladi momci su postigli sjajne reuzultate.

„Tim je na kraju sezone ostvario izuzetne rezultate, jer se nismo plašili rada i stvari koje se dešavaju na terenu. Odavno nismo imali mlađu selekciju. Završnicu Kupa Koraća ne bih komentarisao, u Evroligi smo četiri utakmice izgubili na jednu loptu i nismo ušli u TOP 16. Sezona je bila izvanredna, ne samo po pitanju rezultata, već i afirmacije određenih igrača koji će biti nosioci igre ove godine. Dakle, što se predstojeće sezone tiče, mogu da kažem i da je situacija čista što se tiče računa, zbog budžeta ne bismo mogli da dovodimo igrače koje dovode drugi klubovi. Jasno je da Partizan u poslednje dve godine ne može da plaća igrače 20, 30 ili 40.000 evra mesečno. Neki naš maksimum je deset do 15.000, što nas usmerava na profil igrača koje ćemo pokušati da angažujemo“, rekao je sportski direktor Partizana.

Todorić je istakao da će Partizan, ukoliko reši finansijske probleme, ponovo dovoditi mlade igrače.

„Negde sam opet siguran da, bez obzira na to što drugi prave drim-timove, nećemo biti u podređenom položaju. Ono što mene najviše brine su neke druge stvari koje se dešavaju van terena. Imam utisak da nas dave „kao zmija žabu“. Čini mi se da neko planski sve ovo radi da bi nas doveo u situaciju da maltene razmišljamo da li ćemo se ove godine uopšte takmičiti“.

Todorić je izjavio da budžet Partizana nikada nije prelazio tri i po miliona evra.

„Partizan nije imao veliki budžet ni kada je išao na Fajnal for Evrolige, ali i pre toga, kada situacija u zemlji nije bila toliko teška. Nikada nije prelazio tri do tri i po miliona evra. Da se ne vraćamo sada na neke druge klubove, ne mislim na Crvenu zvezdu. U tom periodu Hemofarm je nama bio glavni protivnik, a imao je veći budžet od nas. Naš problem je uvek bio taj što ni budžet od tri do tri i po miliona evra nismo mogli da pokrijemo. Dosta se priča u poslednje vreme kako je država pomagala Partizanu. Država je, po mom mišljenju, davala Partizanu neki minimum koji je trebalo da pruži zbog svega što je Partizan, kada se sve sabere, uradio za ovu državu. Od državnih firmi imali smo, grubo govoreći, trećinu, možda i 35 odsto budžeta. Pričam sada napamet, iz glave. Sve ostalo smo morali sami da pronađemo. Problem je danas što oni koji hoće da daju novac žele da budu treneri, direktori… Ne možemo poslednji deo budžeta da zakrpimo kako treba i zato se stvara problem s novcem. U Srbiji su druge priče s reklamama u odnosu na Zapad. Ovde i ako neko hoće da ti da reklamu, dolaze mu poreznici, ne znam ni ja šta i ko u firmu. Traži se odmah novac i za „drugu stranu“. To je malo šira priča u koju ne bih želeo mnogo da se upuštam. Ali, ponavljam, sigurno je da ima i krivice nas u klubu što je situacija ovakva. Mogli smo bolje da odradimo neke stvari. Međutim, svi koji smo u Partizanu uglavnom smo vezani za sportsku priču i sa te strane smo opravdali ono što nam je neko dao. Kada kažem neko, mislim na državu i sponzore“.

Sportski direktor crno-belih se osvrnuo i na aktivnosti Crvene zvezde u prelaznom roku.

Oni su vrlo aktivni već dve godine što se toga tiče. Obezbedili su budžet ove godine, ne znam koliko su tačne priče, ali se govori o sumama od sedam, pa i 10.000.000 evra. Ja mogu samo da kažem „svaka čast“, kada u ovakvim uslovima mogu da se obezbede toliki novac i normalno je da stvaraju ekipu u srazmeri s novcem kojim raspolažu. Dovode zvučna pojačanja, međutim, rekao sam i malopre, što se nas tiče, mogu da angažuju koga god hoće. Kada budemo počeli da igramo, sigurno se nećemo plašiti Crvene zvezde. Mislim da će oni sigurno imati dosta problema s nama na terenu, u sportskom i rezultatskom smislu naravno. Zahvaljujući Duletu Vujoševiću imamo sistem kada je tim u pitanju, zaista se ne plašim. Mogu da budu bolji i da pobede, to je normalno, ali neće biti specijalnog respekta zbog bilo kog imena. Partizanov tim koji se bude „skinuo“ 5. oktobra će biti ozbiljan protivnik za svakog.

hotsport.rs/mozzartsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter