0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Vujošević: Preti nam uništenje sporta

Objavljeno: 10.07.13 u 08:47
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Ministarka omladine i sporta Republike Srbije Alisa Marić u ponedeljak je izdala saopštenje u kojem je odgovorila Draganu Džajiću i Predragu Daniloviću, i skrenula im pažnju da novac potraže u privatnom sektoru.

Na to je reagovao trener KK Partizan Duško Vujošević koji ujedno obavlja i funkciju predsednika Jugoslovenskog sportskog društva Partizan.

– Moram još jednom da kažem da je KK Partizan u izuzetno teškoj situaciji, da mu je žiro račun blokiran zbog neizmirenih poreskih obaveza i da se u tom kontekstu ništa nije promenilo. Čitajući saopštenja saznajem da sportski klubovi ni u kom smislu ne bi trebalo da budu briga države niti javnih preduzeća, već bi trebalo da se sponzorišu od privatnika. A koga bi onda trebalo da sponzorišu javna preduzeća? Apsurdno je da su Partizan i Crvena zvezda društveno vlasništvo i nešto što nije moguće privatizovati, a da pri tome o njihovom finansiranju ne bi trebalo da vode računa niti ministarstvo za sport, niti javna preduzeća. Vidim da se u saopštenju preporučuje traženje privatnih sponzora pa bi voleo da ministarka da spisak tih privatnika kojima bi trebalo da se obratimo za sponzorstvo i da predloži mehanizme kako oni taj predlog ne bi mogli da odbiju – rekao je trofejni stručnjak.

Vujošević se osvrnuo i na blokadu Partizanovog računa zbog poreskih dugovanja.

– U razgovoru sa predstavnicima države koji se bave poreskim obveznicima predlaže nam se reprogramiranje poreza pri kome bi morali da damo hipoteku 50 odsto veću od veličine duga i kamate. Košarka u Evropi nije profitabilna delatnost, ona ima funkciju u smislu povećanja elana vitala nacije i reprezentovanja i propagande zemlje. I ona je svuda u Evropi sponzorisana. Predstavnici poreskih institucija diskretno se informišu šta je sa obeštećenjem od milion evra koje smo navodno dobili od Lučića i očekuju da od tih para bude izmiren dug poreza i kamata. Mi bi Lučića trebalo da dobijemo obeštećenje od 330 hiljada evra. Ili, tačnije, 400 hiljada umanjen za dug prema njemu koji iznosi 70 hiljada, što daje konačnih 330 hiljada evra. U ovim uslovima prosto nije moguće napraviti prioritete, raspodeliti gde bi to relativno malo obeštećenje trebalo da se plasira.

Vujošević je nastavio:

– Ministarka i njen tim imaju jednu od mogućnosti – da pokrenu na vladi proces rešavanja slučaja poreza KK Partizan, nalaženja mogućnosti da se bez davanja privatne hipoteke za javno preduzeće izvrši reprogram duga i odblokira račun. Takođe, trebalo bi da se pozabave i apdejtovanjem zakona o sportu kako bi se uspostavio sistem finansiranja vrhunskog sporta. Inače će se zbog malih „ušteda“ kada je u pitanju budžet države uništiti jedna od najdragocenijih stvari koju u ovoj zemlji imamo. A to je sport. Ipak bi trebalo nešto da ostavimo za nama, a ne da upropašćavajući sve, ne spasimo ništa – istakao je Vujošević.

U utorak je, u Starom dvoru, održan sastanak predstavnika naših najvećih klubova i gradonačelnika Dragana Đilasa na kojem je dogovorena jednokratna pomoć Beograda sportskim društvima.

– Bio je i sastanak sa gradonačelnikom Đilasom koji pokazuje razumevanje za probleme sporta a lično sam uveren da će pomoć koja je dodeljena sportskim društvima Partizan i Zvezda u budžetu predviđenom za sledeću godinu biti znatno veća – dodao je Vujošević.

hotsport.rs/zurnal.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter