0
Auto Moto

Rozberg sačuvao gume i pobedio

Objavljeno: 30.06.13 u 15:58

Niko Rozberg

Nemački vozač Niko Rozberg pobedio je na stazi Silverston za Veliku nagradu Velike Britanije. Njegov trijumf ostaće u senci mnogobrojnih pucanja Pirelijevih pneumatika tokom trke.

Sjajan start imao je domaći vozač Luis Hamilton koji je u svom Mercedesu iskoristio pol poziciju i zadržao prvo mesto. Britanac je svoje vođstvo postepeno povećavao iz kruga u krug, a onda je usledio šok za domaće navijače.

Hamiltonu je eksplodirala guma, pa se posle odlaska u boks vratio na 18. poziciju. Vođstvo je preuzeo Sebastijan Fetel ispred Rozberga. Dva kruga kasnije i Felipe Masa je ostao bez pneumatika, ali je i on uspeo da dođe do boksa i nastavi trku.

Treći vozač koji je na ovoj trci ostao bez pneumatika bio je Vernje, a onda je na stazu izašlo bezbednosno vozilo. Fetel je tada vodio ispred Rozberga, zutila, Alonsa i Raikonena.

Do 41. kruga Fetel je imao sigurno vođstvo, ali je došlo do kvara menjača, pa je morao da odustane. Ponovo je izašao Sejfti Kar a vođstvo je preuzeo Rozberg ispred Raikonena, Zutila, Rikarda, Vebera, Peresa, Batona i Alonsa.

Usledila je žestoka borba do kraja trke. Red Bulov vozač Veber je potom iskorsitio priliku i obišao Rikarda, dok je Alonso pretekao Batona. Vozač Meklarena Serhio Perez je imao problema sa pneumatikom zbog čega je napustio trku.

Pet krugova pred kraj trke Veber je obišao Raikonena i krebnuo u poteru za vodećim Rozbegom. Međutim, više nije bilo vremena, pa je nemački vozač trijumfovao drugi put ove sezone. Alonso je stigao do treće pozicije, ispred Hamiltona i Raikonena.

Posle osam trka u ovogodišnjem šampionatu, Fetel i dalje drži prvu poziciju u generalnom plasmanu sa 132 boda, 21 više od Alonsa, dok je Raikonen treći sa 100 bodova. U poretku konstruktora, vodi Red Bul sa 219 bodova, ispred Mercedesa sa 169 i Ferarija sa 168.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Nemačke na stazi „Nirburgring“ 7. jula.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter