0
Fudbal

FSS protestuje kod FIFA

Objavljeno: 17.06.13 u 17:20

reprezentacija-kosova-na-valais-kupu-1371471839-326593

Fudbalski savez Srbije uputio je danas protestnu notu i zvanična pisma čelnicima Svetske fudbalske federacije i FS Švajcarske povodom učešća mlade kosovske reprezentacije na turniru koji je održan proteklih dana u Švajcarskoj.

FSS je podsetio na striktnu primenu dozvoljenih mera, izdatih od strane Izvršnog odbora FIFA u domenu dozvoljavanja određenim mlađim i ženskim generacijama klubova sa teritorije Kosova da igraju.

Pored navedenih instanci – FIFA kao krovne svetske organizacije i FS Švajcarske na čijoj je teritoriji ovaj turnir organizovan, FSS je uputio i pisma istovetne sadržine i FS Brazila, FS Egipta i FS Gane, čije su selekcije uzele učešće ovom prilikom.

„Želeći da delujemo preventivno i u skladu sa državnom politikom sa jedne i fudbalskim odredbama FIFA sa druge strane, FSS se danas u zvaničnoj formi obratio i čelnicima ministarstva inostranih poslova naše zemlje. Cilj je da sa tog nadležnog mesta Republike Srbije budu upoznate sve ambasade naše zemlje u svetu, da prate situaciju oko eventualnog učešća nekih klubova ili selekcija takozvane države Kosovo i da deluju u slučaju neprimenjivanja dozvoljenih mera“, navodi se u saopštenju FSS.

Savez je podsetio i da nijedna ekipa s Kosova ne sme da igra pod nacionalnim obeležjima, da ističe zastavu, niti da bude intonirana himna.

„Očekujemo da FIFA kao krovna organizacija svetskog fudbala, štiti interese svih svojih članova, a to se može postići samo principijelnom politikom i poštovanjem donetih odluka i odredbi iz Statuta FIFA.

FSS veruje da će nadležni organi FIFA preduzeti odgovarajuće korake, kojim bi FS Švajcarske kao savez u kojem je turnir organizovan i tzv. „Fudbalska federacija Kosova“, bili na odgovarajući način sankcionisani zbog kršenja odluke FIFA“, ističe se u pismu predsednika FS S Tomislava Karadžića prvom čoveku FIFA Sepu Blateru.

U pismu predsednika FSS kolegama iz Švajcarske navodi se da Karadžić očekuje da nacionalni savez te zemlje preduzme odgovarajuće mere prema organizatorima turnira.

Mlada fudbalska reprezentacija Kosova učestvovala je na turniru „Vais kup“ u Švajcarskoj, a domaćin je selekciju koja nije član Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) tretirao kao da to jeste i prekršio odluku FIFA sa kongresa u Japanu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter