0
Ostali sportovi

Stojić i Beđik trijumfom u finale EP

Objavljeno: 31.05.13 u 14:12

dvojac bez kormilara bedjik, stojic

Srpski dvojac bez kormilara pobedom u svojoj kvalifikacionoj grupi direktno se plasirao u finale Evropskog prvenstva za seniore, koje je u petak počelo u Sevilji. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović drugim mestom u kvalifikacijama direktno se plasirao u subotnje polufinale.

Već posle prvog dana Evrpskog prvenstva za seniore, koje je u petak, 31. maja 2013. počelo u Sevilji, srpska veslačka reprezentacija je obezbedila jedno finale. Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić s najboljim vremenom kvaifikacija (6:32.85) trijumfovao je u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako uz prvoplasirane Francuze iz druge grupe (6:34.43) obezbedio direktan plasman među šest najboljih posada Starog kontinenta. Sve ostali dvojci će do bitke za medalje morati da prođu subotnji repesaž a to su Poljska, Italija, Nemačka, Mađarska, Grčka (iz prve grupe kvalifikacija), Španija, Holandija, Ukrajina i Hrvatska (iz druge grupe).

Iako su posle prvih 50 metara bili treći Beđik i Stojić su u ostalom delu trke zagospodarili stazom i već na polovini su imali nenadoknadivu prednost. Na kraju su prošli kroz cilj sa gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu Španiju. Finale u ovoj disciplini je u nedelju od 11,33 č.

„Dvojac bez kormilara je bio na visini zadatka u kvalifikacijama. Dobro je izveslao i tako sebi „kupio“ dan pauze koji ćemo da iskoristimo da se maksimalno dobro spreme za nedeljno finale u kojem će ih očekivati teška trka. Sve posade su ujednačene i o osvajačima medalja odlučivaće nijanse“ – istakao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović direktno se plasirao u subotnje (11,20 č) polufinale ove disicipline pošto je u svojoj grupi kvalifikacija s vremenom 6:36.59 bio drugi. Prvo mesto pripalo je Litvaniji (6:31.20), a treće Estoniji (6:40.83) koje su se, takođe, probile među 12 najboljih. Četvrtoplasirana Rusija (6:46.11) i petoplasirani Monako (6:53.59) idu u popodnevni repesaž. Marjanović i Filipović su od početka kontrolisali trku. Odmah nakon starta su zauzeli poziciju koja ih vodi u polufinale. Posle prvih 500 metara bili su drugi, na polovini trke treći, a odmah nakon toga su ponovo preuzeli drugo mesto koje su rutinski sačuvali do kraja. Pored pomenuta tri čamca direktan plasman u polufinale izborili su i Norveška, Nemačka Danska, Italija, Ukrajina i Azerbejdžan.

„Dubl skul je ispunio očekivanja i u rezultatskom i u plasmanskom smislu. Dobro su odveslalai trku i ostvarili direktan plasman u subotnjer polufinale“ – kazao je Ilić.

Četverac bez kormilara u sastavu Miljan Vuković, Goran Jagar, Milioš Vasić, Radoje Đerić s vremenom 5:58.73 osvojio je drugo mesto u prvoj grupi kvalifikacija sa svega sekundom i po zaostataka za prvoplasiranom Rumunijom (5:57.40) koja se direktno plasirala u nedeljno finale. Iz druge kvalifikacione grupe trijumf i direktan plasman među šest najboljih ostvarila je Holandija (5:56.05). Naš teški četverac će u subotu od 10,45 veslati u repesažu u koji su otišle i posade Španije, Hrvatske, Francuske, Rusije (iz druge grupe kvalifikacija), Italije, Nemačke, Norveške i Turske (prva grupa).

Miloš Stanojević će za polufinale lakog skifa morati da vesla u popodnevnom repesažu (15,30 č). Naš veslač je u svojoj grupi kvaliifikacija bio četvrti s vremenom 7:30,92 iza posada Švajcarske (7:6.52), Grčke (7:16.90) i Slovenije (7:24.57) koje su se direktno plasirale među 12 najboljih. Peto mesto u ovoj trci pripalo je čamcu Španije (7:37.98) koji će, poput Stanojevića, u repesaž.

Iva Obradović nije uspela da se direktno plasira u polufinale ženskog skifa. Ona je u svojoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 8:09.25 bila četvrta pa će plasman među 12 najboljih morati da traži kroz popodnevni repesaž (16,47 č). Prva tri mesta i direktan plasman u polufinale, koje je na programu u subotu, iz grupe u kojoj je veslala Obradovićeva obezbedili su čamci Holandije (7:49.00), Švedske ( 7:52.35) i Nemačke (7:52.87).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter