0
Ostali sportovi

Milutin Šoškić gost Alfa BK Univerziteta

Objavljeno: 29.05.13 u 19:14

Milutin Soskic

Na Alfa BK Univerzitetu Fakultetu za menadžment u sportu održana je još jedna u nizu tribina na temu “Obrazovanje, sport i duhovnost” na kojoj je gost bio jedan od najboljih svetskih golmana Milutin Šoškić.

U dirljivoj priči o svom životu, slavni Šole preneo je studentima Alfe momente od prvog susreta sa loptom do teških trenutaka koji su ga, zbog nepokolebljivih stavova, odveli sa fudbalskog terena. Iako duboko korača osmom decenijom života, Milutin Šoškić je svoju priču na temu obrazovanja, sporta i duhovnosti započeo od ovog poslednjeg, što i ne čudi s obzirom na mesto njegovog rođenja – grad Peć. Emotivni Šole suznih očiju priča o konjušnici Pećke patrijaršije gde je 50 srpskih porodica našlo utočište posle spaljivanja njihovih domova na početku drugog svetskog rata. Na ovom svetom mestu, svakodnevne molitve sa majkom, sestrom i bratom učinile su da od dečačića postane dobar i odgovoran čovek.

„Kosovo je duša Srbije i tamo se čovek nauči poštenju, veri, ponosu. Ta osećanja prate ga kroz ceo život, pa tako i mene“, kaže Šoškić.

Otac, inače oficira JNA ponovo je sagradio kuću na istom mestu, ali je i ona doživela istu sudbinu. Šoškići su prodali jedini imetak – kravu i krenuli za Beograd. Do tada, Milutin je loptu video samo jednom, u dvorištu Pećke gimnazije, a u nju gledao kao u božanstvo.

„Uvek mi je bilo interesantno da gledam kako golmani hvataju loptu. Čudio sam se tom umeću da uhvate loptu u letu“, priča Šole.

Kako bi osigurao neizvesnu budućnost sportiste, Šoškić je završio Višu finansijsku školu i time pokazao mladima koliko je obrazovanje bitno u životu. Teška povreda noge odvojila ga je od terena, ali ne od želje da se vrati pod reflektore jači i bolji nego ranije. Posle angažmana u Nemačkoj i Sjedinjenim državama, vratio se u zemlju ali razočaran u klub koji mu se nije odužio onako kako je zaslužio svetski velemajstor među stativama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter