0
Ostali sportovi

Stojković: Verujem u snagu naše reprezentacije

Objavljeno: 28.05.13 u 14:08

Rastko Stojkovic

Poljski „Vive Targi Kielce“, napravio je istorijski uspeh plasmanom na F4 turnir EHF Lige šampiona, koji će se održati u Kelnu narednog vikenda, 1. i 2. juna 2013. godine.

Veliki spektakl u “Lankses Areni”, održava se predstojećeg vikenda, a boje ovog poljskog tima braniće i jedan Srbin, Rastko Stojković:

– U poslednji deo sezone stvarno smo ušli spremni i odmorni. Bilo je puno lakše nego ranijih godina, jer ove sezone imamo 16 pravih igrača. Teret više nije na nekolicini momaka, tako da možemo da odigramo niz utakmica na visokom nivou. Ostvarili smo cilj, došli do titule u Poljskoj i sada možemo da razmišljamo o F4. Zna se da bez domaće titule, nema ni Lige šampiona, tako da je to osnov svega. Imamo odličnu atmosferu i nema razloga da raspoloženje padne pred poslednji vikend sezone, istakao je Rastko Stojković.

Za protivnika u Kelnu, u polufinalu ćete imati špansku Barselonu. Mnogi vas smatraju autsajderima?
– U Kelnu ćemo realno biti tim sa najmanjim renomeom. Svi su hteli nas da izvuku u polufinalu, a na nama nije da biramo protiv koga ćemo igrati, već da odemo u Keln i ispišemo novu stranicu istorije kluba. Idemo da se borimo kao David protiv Golijata. Ako uspemo da se prikažemo u pravom svetlu, imamo šanse u subotu protiv Španaca. Možda će neko reći male ili dobre, ali verujem u svoje drugove i saigrače. Možda i možemo korak dalje, možda i dva. Niko nije verovao da možemo ni do F4, pa evo nas, tu smo.

Barselona je najveći klub u istoriji rukometa, uvek spremna da ide do kraja…

– A, šta novo da kažem o njima? Sve se zna, veliki klub! Ekipa sa sjajnim igračima, koji su se dokazivali i dokazali kao pravi više puta do sada. Sjajni golmani su možda i najveća njihova prednost na ovom F4, ali opet kažem, ali…

Kakav god bio ishod F4 u Kelnu, u poljskim medijima se pojavila informacija da bi budžet „Kielcea“ naredne godine mogao da iznosi čitavih 11 milion evra, što bi klub na finansijskoj lestvici učinilo praktično i najbogatijim u Evropi.
– Tako sam i ja pročitao pre par dana u novinama. Nisam čuo lično od vlasnika ili nekog funkcionera iz kluba. Sa druge strane, znajući Bertusa, ako je to rekao, tako će i biti. Bez sumnje.

Velike promene se dešavaju u poljskom rukometu. Pored „Kielcea“ i „Visle“, sve se glasnije priča i o projektima nekih drugih klubova. Sve je više internacionalaca, novih dvorana, a sve to svedoči i Stojković, koji je kao jedan od “pionira” uzleta poljskog rukometa, 2009. godine stigao iz nemačkog „Nordhorna“ u Poljsku.

– Poljski rukomet je u velikoj ekspanziji. Ulažu se velika sredstva, a narod, generalno, jako voli i prati naš sport. U ovom trenutku, Poljska je treća ili četvrta zemlja po novčanim ulaganjima, ako pogledamo čitavu prvu ligu. Zaista su se stvari promenile na bolje u poslednje četiri godine. Koliko znam, tek se sada planira pravljenje još jačih klubova kao što su „Mielec“, „Šćećin“, „Zabze“, „Pulavi“. Za koju godinu, biće ovo jedna od jačih evropskih liga. U to sam siguran.

Stojković će biti jedan od četvorice srpskih igrača na F4 u Kelnu pored Marka Vujina, Momira Ilića i Stefana Terzića. Nije ga bilo u reprezentaciji od oktobra prošle godine, kada je start kvalifikacija za EURO 2014 otkazao zbog povrede. Da li je izostanak u prethodnih osam meseci bio plod zasićenja ili odluke selektora Vukovića?

– Mene u reprezentaciji nije bilo po volji selektora Vukovića. Bio sam prekobrojan za Olimpijske Igre u Londonu, a siguran sam da ništa novo od rukometa nisam naučio od jula do oktobra. Nema potrebe da sada pričam o tome. Kada me tada niko nije pitao, nema potrebe ni sada razvlačiti tu priču, kada se već sve završilo.

Želja da ponovo obuče reprezentativni dres, nije upitna…

– Meni je uvek bila čast da igram za svoju zemlju. Da li je moja reprezentativna karijera završena, to je na novom selektoru da odluči.

Pred odlučujuće duele u kvalifikacijama za EHF EURO 2014 sa Rusijom i BiH, Stojković je uveren da Srbija može do turnira u Danskoj…

– Verujem u snagu naše reprezentacije! Mnogo toga nije funkcionisalo protiv Austrijanaca, ali sam siguran da će hoće kada to bude bilo najpotrebnije. Uvek sam optimista i verujem u pobedu protiv Rusa – zaključio je Rastko Stojković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter