in ,

Prokletstvo koje još uvek traje

121129063854-bela-guttmann-horizontal-gallery

Fudbaleri Benfike poraženi su u finalu Lige Evrope od londonskog Čelsija, golom Baneta Ivanovića u 93. minutu utakmice (2:1).

Orlovi iz Lisabona ni posle 51 godinu i šest izgubljenih finala u nizu nisu uspeli da osvoje evropski trofej i čini se da ih još uvek prati čuveno „Gutmanovo prokletstvo“.

Bela Gutman bio je čuveni mađarski trener sa kojim je Benfika postigla najveće uspehe u istoriji ovog kluba i ne samo to. Gutman je imao „nos“ za pronalaženje vrhunskih igrača pa je praktično izmislio čuvenog Euzebija.

Pošto je sa Gutmanom na klupi Benfika dva puta uzastopno (1961. i 1962.) osvojila Kup šampiona, Mađar je tadašnjeg predsednika Vitala zamolio za skromnu povišicu plate. Kada je Vital to odbio da učini Gutman je odlučio da napusti Benfiku, a pri odlasku je rekao:

„U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej“.

Niko to u Lisabonu nije shvatio ozbiljno, jer Benfika je tada predvođena čuvenim Euzebijom imala najbolji evropski tim. Međutim usledili su porazi u finalima Kupa šampiona. Dva uzastopna, od Milina i Intera (1963. i 1964.), a potom 1968. novo finale i novi poraz ovog puta od Mančester Junajteda.

Od te 1962. Benfika je izgubila čak pet finala Kupa šampiona (’63., ’64., ’68., ’88. i ’90.), jedan Kup UEFA (’83.) i jedno finale Lige Evrope (2013).

Legendarni mađarski trener preminuo je 1981. i sahranjen je na jevrejskom groblju u Beču. Tokom godina to jevrejsko groblje postalo je pravo hodočašće navijača i bivših igrača Benfike, a pre finala KEŠ 1990. i sam Euzebio je posetio grob svog bivšeg trenera i molio za oproštaj ali „kletva“ izgleda da nije nestala.

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Benitez ponosan na igrače

Novak lako sa Dolgopolovim