0
Fudbal

Žalba na odluku UEFA

Objavljeno: 06.05.13 u 18:26

1772593_w2

strong>Belgijski advokat Žan-Luj Dipon podneo je danas žalbu Evropskoj komisiji na odluku Evropske fudbalske unije (UEFA) da od sledeće sezone uvede rigoroznu primenu pravila Finansijskog fer-pleja (FFP).

Ovim pravilnikom UEFA želi da osigura da se smanje razlike u finansijskoj moći među evropskim klubovima. U slučaju nepoštovanja FFP uslediće kazne među kojima je i eliminacija iz kontinentalnih takmičenja, javlja Tanjug.

Dipon, koji je pre 18 godina bio u advokatskom timu koji je na sudu pobedio u čuvenom „slučaju Bosman“, smatra da FFP ograničava konkurenciju.
„U praksi to znači da je vlasniku kluba zabranjeno da ulaže novac čak i u slučaju da to dovodi do rasta i razvoja kluba“, kazao je Dipon.

Prema njegovim rečima, uvođenje FFP će doneti pad investicija u klubove i osigurati sadašnjim vodećim ekipama u Evropi da da sačuvaju pozicije.

Takođe, novi pravilnik UEFA doneće i pad u zaradama fudbalera i njihovih menadžera.

UEFA je prošle godine suspendovala turski Bešiktaš iz evropskih takmičenja zbog neplaćenih računa i dugova, a ista sudbina zadesila je špansku Malagu, koja je ove sezone došla do četvrtfinala Lige šampiona.

Evropska komisija povtrdila je da je dobila žalbu Dipona.
Ovaj advokat istakao je da bi kazna za prevelike troškove klubova možda i mogla da bude opravdana, ali da UEFA mnogo blažim merama može da postigne željeni cilj.

„Slučaj Bosman“ čiji je Dipon bio učesnik pre 18 godina, okončana je presudom Evropskog suda u korist belgijskog fudbalera Žana-Marka Bosmana, kojom je ukinuto ograničenje broja igrača iz zemalja Evropske Unije u jednoj ekipi.
Takođe, omogućeno je fudbalerima da po isteku ugovora bez obeštećenja prelaze u druge klubove.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter