0
Ostali sportovi

Beogradski maraton: prijavljeno rekordnih 2.600 trkača

Objavljeno: 21.04.13 u 09:19

image

U Beogradu se danas održava 26. Beogradski maraton koji je i pre starta oborio jedan rekord – po broju ucesnika u maratonu i polumaratonu, jer je prijavljen rekordni broj trkača, njih 2.600 iz više od 40 zemalja.

„To su uglavnom mladi maratonci i polumaratonci“, rekao je direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić koji je uveren da će, i ovogodišnji maraton, kao i svi prethodni, biti najlepša razglednica glavnog grada Srbije.

Znak za start daće najbolji atletičar 20. veka Amerikanac Karl Luis koji je po treći put promoter Beogradskog maratona, a koji je juče stigao u Beograd gde ga je primio premijer Ivica Dačić.

Luis će maraton otvoriti zajedno sa premijerom Dačićem, predsednikom maratona Sašom Đorđevićem i šefom delegacije Evropske unije Vensan Dežerom, koji će, kako je rekao „učestvovati na maratonu kako bi promovisao vrednosti sporta“.

Dežer je, osvrćući se na tragediju na bostonskom maratonu, rekao da će se „trčanjem najbolje boriti protiv nasilja“.

Juriš na pobedu najavila je Olivera Jevtić, jedna od najboljih atletičarki Srbije svih vremena, a tom pobedom ona bi ponovila uspeh iz 2007.
„Jedva čekam start trke, već me je uhvatila maratonska groznica, i nadam se da ću uspeti da trijumfujem, uprkos jakoj konkurenciji“, rekla je Jevtić na konferenciji za novinare uoči današnje trke.

I Kenijac Elijud Kirui, takođe, je optimista i nada se da će opravdati ulogu favorita.
„Mentalno sam se pripremao za ovu trku i, zašto da krijem, došao sam da pobedim“, poručio je Kirui.

Predstavnica Unicefa u Srbiji Vesna Savić Đukić naglasila je da je Beogradski maraton odlična prilika „da se zajedničkim snagama kaže ‘ne’ nasilju“. Ona je pozvala roditelje, decu i škole da masovno dođu na maraton.

Maraton će biti i prilika da se prvi put promoviše projekat „Maturanti maratonci“.

Prema rečima profesora fizičkog vaspitanja zemunske gimnazije Saše Porubskog, realizacija navedenog projekta je „misija širenja ideologije zdravog načina života“. Biće organizovana i trka za decu obolelu od raka.

Predsednik Udruženja roditelja za decu obolelu od raka „Nurdor“ Todor Mančić istakao je da je glavni cilj trke prikupljanje sredstava za kupovinu svetlosnog mikroskopa neophodnog za ranu dijagnostiku.

Najavljeno je i učešće sportista sa invaliditetom. Učestvovaće 250 osoba sa hendikepom, a u maratonu će trčati Goran Nikolić i Milan Petković.

Bezbednost maratona će, kao i uvek, biti na visokom nivou, najavili su organizotori.

Vreme će danas biti toplo, a kako je prognozirao meteorolog Nedeljko Todorović, i sam učesnik trke na 42,1 kilometara – „na startu će biti oko 15, a na cilju oko 22 Celzijusova stepena, vetar umeren“, prenosi Tanjug.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter