0
Ostali sportovi

Krenuo karavan iz Banjaluke ka Beogradu

Objavljeno: 19.04.13 u 17:21

biciklisti-karavan

Masovnost, entuzijazam, dobra volja, poštena borba i prijateljstvo temelji su tradicije koja se već sedmu godinu zaredom pretače u jednu od najvećih i najznačajnijih sportskih manifestacija na našim prostorima. Uz prijavljenih 30 ekipa, 180 učesnika iz preko 20 zemalja, pravi biciklistički praznik Srbije i Bosne i Hercegovine otelotvoren je u trci Banjaluka – Beograd.

Takmičarski karavan na dva točka nastojaće ponovo da u tri dana na najlepši i najsimboličniji način poveže velelepne gradske centre obe države i otvori ih prema gostima iz čitavog sveta.

Da je reč o vrhunskom sportskom događaju od značaja za obe države svedoči visoko pokroviteljstvo koje pružaju Vlada Republike Srpske, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, distrikt Brčko, gradovi Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Šamac, Bijeljina, Beograd, Sekretarijat za sport Grada Beograda. Tehnički organizatori su već pouzdani i iskusni partneri, prijateljski biciklistički klubovi banjalučki BSK i beogradski Partizan.

„Trka raste iz godine u godinu. Kvantitet i kvalitet učesnika srazmerno se povećava. Cifra od 180 prijavljenih za sedmo izdanje Banjaluke – Beograd rekordna je, a veoma smo blizu ograničenju od 200 biciklista koje za nadmetanja propisuje UCI. Biće čak dve ekipe više nego pre 12 meseci. Očekuje nas više nego uzbudljiva trka“, najavio je Vladimir Kuvalja, direktor prvog dela trke.

Među timovima najbrojniji su iz Srbije i Austrije – po pet. Iz Slovenije i Slovačke dolazi tri, dok Grčka, Mađarska i Bugarska šalju po dve biciklističke formacije. Na trci učestvuju i ekipe iz Rumunije, Letonije, Italije, Poljske, Danske, Hrvatske i Turske. Simbolično, organizatori Partizan i BSK obrazovali su zajednički, kombinovani tim.

Aduti srpskih timova nisu za potcenjivanje. Posle slavlja njihovih biciklista na premijerama Lige Srbije, Esada Hasanovića na drumu i Bojana Đurđića u planinskom biciklizmu Radnički sa entuzijazmom i umerenim optimizmom nada se podvizima. Tip trke kakva je Banjaluka – Beograd odgovara i Nebojši Jovanoviću i Dejanu Mariću. Goran Šmelcerović već je dokazano neophodna karika u timu.

Kraljevački CCN Metalac učestvuje specijalno pojačan Gaborom Kasom iz subotičkog Spartaka, koji je minulog vikenda izborio podijum na nadmetanju u Mađarskoj. Miloš Borisavljević može da bude pravo rešenje za beg, dok su Marko Stanković i Marko Polumirac odlični sprinteri. Paklena kombinacija Borca i Železničara treba da budu Jovan Zekavica, Stefan Stefanović i Đorđe Stevanović. U redovima OBK Beograda je državni prvak na drumu Nikola Kozomara.

Proslavljeni srpski reprezentativac Ivan Stević prva je pedala rumunske kontinentalne ekipe Tušnad na trci Banjaluka – Beograd. Državni prvak na hronometru oprezan je, međutim, u očekivanjima, s obzirom da od Istarskog proleća, nadmetanja održanog u Hrvatskoj pre mesec dana, i zapaženog devetog mesta na poslednjoj etapi, nije vozio nijednu drugu jaku trku koja spada u Evropski tur.

„Lepo vreme mi je pomoglo da bolje i više treniram. Na žalost nemam dovoljno pravih okršaja u nogama, tako da se u ovom slučaju najviše mogu osloniti na iskustvo i sreću“, komentarisao je Stević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter