0
Domaći fudbal

Saopštenje, koje to nije

Milovan Longinov
Objavljeno: 18.04.13 u 15:57

djuric

FK Partizan izdao neki tekst u kojem nema ni reči o sukobu rukovodtsva kluba s sportskim direktorom Ljubišom Tumbakovićem

Fudbalski klub Partizan izdao je saopštenje u kojem se veoma opširno dotakao izjava iz Crvene zvezde po kojima je BSK klub pod Partizanovim patronatom. Međutim, čelnici srpskog šampiona ni jednom jedinom rečju nisu se osvrnuli na jučerašnji sastanak Sekretarijata na kojem je došlo do svađe rukovodstva i sportskog direktora Ljubiše Tumbakovića.

Niko iz Humske danas nije želeo da daje izjave tim povodom, pravdajući se da će biti izdato sopštenje, ali u njemu nema ničega na ovu temu.

Hotsport.rs, kao ozbiljan i objektivan sajt objavljuje ovo pismo u celini, bez obzira što ono nema ama baš nikakve veze s temom koja trenutno okupira celu srpsku javnost, a to je “šta se zaista dogodilo na Sekretarijatu Partizana”.

Ipak, ističemo da ne razumemo razloge ovakve obmane javnosti i šta to rukovodioci Partizana skrivaju, kad se prave kao da se ništa nije dogodilo.

– U skladu sa starom, dobrom narodnom mudrošću „sve se menja sem kamenja“, pojedinci iz novog rukovodstva FK Crvena Zvezda su preuzeli nesportsku i ružnu praksu svojih prethodnika – pokušaj da se u finišu takmičarske sezone izazove „verbalni rat“ sa ciljem da se pažnja skrene sa zbivanja na terenu i izvrši pritisak na javnost, rivale, takmičarske organe, sudije, navijače …

Osnov takvog koncepta je odsustvo vere u sopstvene sportske kvalitete i želja da konačan plasman ne presudi objektivna vrednost igračkog kadra, već raznorazna nesportska i vanfudbalska dešavanja.

FK „Partizan“ je posvećen isključivo unapređenju stručnog rada i kvaliteta igračkog kadra, uveren da je sportski rezultat produkt borbe na terenu i ničega drugog. Takav pristup nam je do sada donosio uspehe, donosiće ih u budućnosti. Verujemo u sebe,  svoje trenere i igrače.

Takođe verujemo da će takmičarski organi učiniti sve da finiš sezone prođe bez primedbi, da se umanje i otklone greške koje se u zadnje vreme učestale upravo na utakmicama kluba koji, tobože, ukazuje na nepravilnosti.

Pretpostavka da neki klub neće pružiti maksimum na pojedinoj utakmici je strana našem sportskom vaspitanju. Svi koji razmišljaju na takav način mogu da dočekaju samo sopstveni neuspeh, ali i unazađivanje srpskog fudbala.

FK „Partizan“ svoje rivale nadigrava na terenu, provokacijama, pritiscima i sličnim radnjama ne umemo da se bavimo. Sa svim superligaškim klubovima imamo korektne obaveze samo iz jednog razloga – ulažemo maksimum napora da ispunimo obaveze koje preuzimamo. Ne postoje klubovi pod našim patronatom, želimo iste odnose sa svima.

Želimo da radimo zajednički na rešavanju problema u srpskom fudbalu i sa FK Crvena Zvezda i sa FK BSK. Novom rukovodstvu FK Crvena Zvezda smo pružali podršku, pružaćemo je i dalje, bez obzira na trenutne uvrede koje nam se upućuju.

Lansiranje priča o „filijalama“ predstavlja metod nesportskog pritiska na druge klubove, na takmičarske organe i delioce pravde. Uvereni smo da će sportska javnost prepoznati i osuditi takvo ponašanje i da niko neće podleći provokacijama.

U svojoj 65 godina dugoj i bogatoj istoriji bili smo orijentisani na sopstveni napredak, nikada nismo pokušavali da uspehe gradimo na problemima drugih. Naprotiv, svim rivalima, pa i onim najvećim, spremni smo da damo podršku i pomoć kada im je teško, sve u najboljem interesu srpskog fudbala. Rivalstvo klubova, a posebno Partizana i Crvene zvezde je motorna snaga razvoja srpskog fudbala, ali samo pod uslovom da se zasniva na zdravim i fer sportskim osnovama.

Iza Partizana i Crvene zvezde stoje armije navijača i odgovornost rukovodstava za javno izgovoreno je ogromna. Približava se večiti derbi i nepotrebno raspirivanje strasti nosi u sebi brojne opasnosti. Verujemo da su naši prijatelji iz Crvene zvezde svesni toga i da ćemo se zajednički potruditi da finiš sezone prođe u sportskoj atmosferi. FK Partizan se više neće baviti javnim polemikama – stoji u saopštenju Partizana.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter