filipovic-marjanovic

Srpska veslačka skul reprezentacija minulog vikenda je učestvovala u Zagrebu na 30. Internacionalnoj regati “Croatia Open 2013”. Najvredniji rezultat postigao je dubl skul Marko Marjanović i Aleksandar Filipović koji je drugog dana takmičenja osvojio srebrnu medalju. Naš čamac je u A finalu s vremenom 6:31.51 prošao drugi kroz cilj sa samo nešto više od sekunde zaostatka za osvajačima zlata braći Sinković iz Hrvatske (6:30.18). Daleko iza prve dve posade bili su Austrijanci Klemens i Kamilo (6:37.01).

U istoj disciplini Radoje Đerić i Miloš Vasić su veslali u B finalu budući da su u kvalifikacijama ostali bez drugog mesta i plasmana u finale za samo 37 stotinki. Prvi u ovoj kvalifikacionoj grupi sa najboljim rezultatom kvalifikacija bili su Marjanović i Filipović (6:40.38), a drugi pomenuti Klemes i Kamilo iz Austrije (6:43.01), dok su Đerić i Vasić s vremenom 6:43.38 bili treći. Iako su za dlaku ostali bez borbe za medalju Đerić i Vasić su bili na visini zadatka u B finalu ubedljivo trijumfovavši s vremenom 6:41.46, ispred drugoplasiranih Hrvata Katušina i Bohneca (6:49.67), te trećeplasiranih Slovenaca Zupana i Piriha (6:51.23).


Nakon osvojenog osmog mesta u lakom skifu prvog dana regate u Zagrebu, Miloš Stanojević je u istoj disciplini drugog dana bio bolji. Dokopao se A finala u kojem je s vremenom 7:38.28 bio šesti. Prvog dana na stazi Jarun takmičila se i Iva Obradović u ženskom skifu. Evropska vicešampionka iz Varezea je osvojila bronzanu medalju u konkurenciji 14 čamaca. U finalu ove discipline s vremenom 8:16.58 prošla je kroz cilj kao treća iza Austrijanke Magdalene Lobding (8:07.42) i Estonke Pajusalu Kaise (8:11.87).

Takođe u subotu su bile borbe u muškom skifu. U žestokoj konkurenciji 30 čamaca, od čega su mnogi bili učesnici Olimpijskih igara u Londonu, od naša četiri skifista finala se domogao jedino Radoje Đerić. S vremenom 7:24.30 u borbi za medalje je bio peti iza Hrvata Damira Martina (7:09.50), Valenta Sinkovića (7:17.53) i Martina Sinkovića (7:19.07) i Slovenca Luke Špika (7:17.98). U B finalu skifa trijumfovao je Miloš Vasić s vremenom 7:28.66, drugi u ovoj trci je bio Aleksandar Filipović (7:30.12), dok je Marko Marjanović (7:33.73). bio četvrti.

“Prezadovoljan sam nastupom Marjanovića i Filipovića u dubl skulu. Bili su odlični i u kvalifikacijama, i u finalu. Posle petog mesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Varezeu pokazali su veliki napredak i nakon nastupa u Zagrebu očigledno je da smo dobili dubl skul koji je kadar da se bori na sami vrh kako na evropskim tako i na svetskim prvenstvima. U finalu su imali samo nešto više od sekunde zaostatka za braćom Sinković, evropskim prvacima iz Varezea, a ostavili su iza sebe mnoge jake evropske dubl skulove. I Đerić i Vasić su ostavili dobar utisak. Malo im je nedostajalo da se plasiraju u finale, ali nema sumnje da je ova kombinacija trenutno mnogo iza Marjanovića i Filipovića koji su dokazali visoku klasu. Kada je u pitanju nastup naših muških skifista sva četvorica su dobro odveslali. U izuzetno jakoj konkurenciji bili su na visini zadatka tokom svih trka pokazavši da je između njih zaista mala razlika i da svi mogu da se nose sa konkurencijom. Malo je odskočio Đerić koji se plasirao u finale, ali su i Vasić, Filipović i Marjanović postigli zadovoljavajuće rezultate”, kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Ilić je prokomentarisao i nastup Ive Obradović u skifu, te Miloša Stanojevića u lakom skifu.

“Iako je osvojila bronzu smatramo da je treće mesto Ive Obradović loš rezultat s obzirom na konkurenciju u ženskom skifu u Zagrebu. U finalu je izgubila od veslačica koje nisu bile učesnice Igara u Londonu. Ni Stanojević nije postigao zadovoljavajući rezultat oba dana u Zagrebu. Vidi se da nije odradio kompletne pripreme, u kojima je pravio pauze zbog bolesti i povrede, i to sada ispostavlja ceh”, istakao je Ilić i zaključio:

“Stekli smo jasan pregled mogućnosti naših skulera. Imamo sve potrebne informacije na osnovu kojih ćemo dan-dva posle doneti odluku ko će nas iz ove grupe veslača i u kojom čamcima predstavljati na Evropskom prvenstvu u Sevilji krajem maja i Mediteranskim igrama u Mersinu krajem juna”.