6
Analize

E moj „srpski Murinjo“, nisam te prepoznao

Objavljeno: 04.04.13 u 20:46

srpski murinjo (2)

Kada bi Žoze Murinjo znao koga su u našoj zemlji upoređivali sa njim i koga su pojedini novinari nazvali „srpskim Murinjom“ verovatno bi plakao od smeha, a možda bi mu se i želudac prevrnuo. Sada bivši trener Crvene zvezde i sin čuvenog sporskog novinara Bobija Jankovića, Aleksandar Janković, je na sreću svih navijača kluba sa Marakane otišao i mnogi se nadaju da ga na istom mestu neće ponovo videti. Ok, bar ne na klupi. Zašto?

U sredu sam bio na Marakani da pogledam kako će Zvezda da odigra protiv Hajduka, koji je Partizanu otkinuo bod i koji ove sezone igra sasvim solidan fudbal. A i da vidim tog Sa Pintua ili kako su ga donedavno svi zvali, Sa Pinta. Da vidim šta može taj čovek kome se jedni dive zbog ulaska u polufinale Lige Evrope sa Sportingom, a drugi ga pljuju i govore da nema pojma i da je zato brzo dobio otkaz u Lisabonu. I video sam da je čovek uradio jednu jako prostu stvar, koja srpskom Murinju nije pala na pamet. Vratio je sistem koji je forsirao i napravio Robert Prosinečki. Pas igra je vraćena, nema više bunarenja i suludih pokušaja, polako ali sigurno vide svi da se Lazović vraća u formu, jer mu ovaj sistem igre odgovara i da je bio u kanalu ne samo jer mu je forma pala, već i zato što je igrao u loše postavljenom sistemu.

Sa Pintu je ispao čarobnjak iz Oza, stavio je Kadua u startnih 11 i to na mesto centralnog veznog. Gle čuda, pa taj čovek ume da doda loptu, a ume i da odigra inteligentno. Ali kod srpskog iliti malog Murinja prednost su imali neki drugi. Dauda je iskočio u prvi plan, očigledno ne samo zato što ima normalan ugovor sa Zvezdom, već zato što zna znanje. Znali su i neki pre njega, poput Barkosa, ali nisu dobijali šansu. Daleko od toga da hoću da kažem da je Mudrinski loš igrač, ali ako mora da dolazi portugalski trener da mu objašnjava elementarne stvari na treningu, tu nešto nije u redu.

I da, Zvezda nije primila gol na ovom meču, a za vreme Jankovića je na 11 mečeva u deset primala bar jedan pogodak. Nije im samo Novi Pazar dao gol… A dolaskom Sa Pintua crveno-beli na dva meča u nizu nije primila pogodak. Opet je tu nešto čudno? Ili je ovo samo delo jednog trenera, a ne srpskog Murinja. Čovek je uspeo da uništi ono što je Žuti stvarao za samo nekoliko meseci (da budem precizan – sedam meseci). Treba i to umeti… I vratio je Sa Pintu sada u tim i Mijailovića i Maksimovića, koga su doduše izviždali sa zapadne tribine. I sedeo je Stojadinović pored njega, bez ikakvih problema. Sve može, kada neko zna i hoće.

„Zvezdin vojnik“, kako je sebe Janković nazivao, bio je očigledno iznuđeno rešenje, jer se u datom momentu nije imalo ni novca za neka druga rešenja. Ali bolje i Sa Pintu sa donatorima, nego Janković bez…

Učinio je doduše Janković i jednu dobru i lepu stvar, da ipak ne bude sve crno oko njega. Oprostio je deo duga koji klub ima prema njemu i namenio ga mlađim kategorijama. Ali i pored toga, ovom čoveku ni Đura Čvorović ne bi oprostio…

0
0

6 Komentara

  1. У реду момци, ви ако сте волели да гледате Робијеву Звезду у реду, ја нисам. Ни његову, а ни Салетову, тако да не браним ја њега, баш напротив, требало је да се мења. Само мислим да ће Са Пинто да буде пун погодак јер у само две утакмице је подиго екипу и ниво игре, и једва чекам да уведе свој систем (а не Робијев). Још ако у Стојадиновић доведе још добрих играча, биће лепо за све нас. 😀

    0
    0
    Odgovori
  2. Aleksandre ti si od izgleda terminologiju „pomoćne igre“ pokupio od svog imenjaka komentatora kome je nazalost poznavanje fudbala najslabija strana…. Robi je pravio sistem i to je ono sto je bilo najvaznije, a kockice koje je slozi, ovaj mali Bobijev je rasturio dok si rekao keks. Ipak sreca je sto je igracima nesto ostalo u secanju pa Sa Pintua mogu da razumeju lakse a i on ne mora da radi sve ispocetka..

    0
    0
    Odgovori
  3. Ja se ne bih slozio sa Aleksandrom, kod Robija smo igrali pas igru i ovo je njegov sistem. Nema tu sta. To sto se igra malo bolje je i zbog igrača, špica kakav je ovaj Dauda mi nismo imali kod Robija… Isti je sistem, samo su finese u pitanju.

    0
    0
    Odgovori
  4. Са Пинто вратио систем који је форсирао Просинечки. Никако. Каква је то игра била под Просинечким? Целу утакмицу се шропери додају са задњим везним, јалови напади без циља, и дође Просинечки и каже задовољан је, имали смо посед лопте 75%. Дуга лопта не сме да се пусти, голман не сме да испуца лопту него даје штоперу, корнер не сме да се изведе лепо центаршутом него помоћна игра па кружи у недоглед око шеснаестерца. И код Салета је било очајно али у другу крајност, пас један се не повезује. Ово код Са Пинта већ личи на нешто, али не на Просинечког. Дај боже да никад не заиграмо тако сморно и досадно као под Просинечким.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter