0
Fudbal

FIFA upozorava Južnu Afriku

Objavljeno: 31.03.13 u 12:20

fifa

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) upozorila je vladu Južne Afrike da prepusti vođenje istrage o nameštanju mečeva Fudbalskoj federaciji te zemlje, a ne sudskim organima, prenosi agencija Tanjug.

Nekoliko utakmica koje su poslužile za pripremu uoči prvenstva sveta 2010. u Južnoj Africi bilo je namešteno, zbog čega su suspendovani visoki zvaničnici Južnoaferičke fudbalske asocijacije (SAFA), ukljucujući i predsednika te organzacije Kirtsena Nematandanija.

Južnoafrička sportska konfederacija i Olimpijski komitet te zemlje (SASCOC) preporučili su da istragu o nameštanju mečeve vode pravosudni organi, ali ih je FIFA upozorila da će snositi posledice ukoliko se vlada te zemlje bude mešala u fudbal.

Ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula rekao je lokalnim medijima da će sledeće nedelje otputovati u sedište FIFA, kako bi se razjasnile nesuglasice.

„Nama je SASCOC preporučio da moramo da sprovedemo sudsku istragu o ovom slučaju“, rekao je Mbalula.

On je naglasio da je nameštanje mečeva povezano sa prevarom, korupcijom i zloupotrebom položaja.

„Postoji zakon u Južnoj Africi koji to reguliše. Tamo gde postoji osnovana sumnnja, istraga mora da se sprovede“, rekao je Mbalula.

Nematandani i još četiri zvaničnika bili su na kratko suspendovani posle istrage FIFA na 500 stranica o nameštanjima mečeva, ali su oni posle mesec dana oslobođeni. FIFA je tokom istrage utvrdila da su pripremni mečevi za Mundijal 2010. protiv Tajlanda, Bugarske, Kolumbije i Gvatemale bili namešteni. Navodi o korupciji pojavili su se u južnioafričkoj štampi u julu 2011. ali SAFA nije odmah reagovala, već tek onda kada je FIFA započela istragu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter