3
HotBlog

Trening izolovanog mišića ili kompleksne vežbe?

Objavljeno: 25.03.13 u 19:20

irena-fitnes

Većina ljudi se često zapita kad se nađe u teretani zašto raditi čučnjeve, iskorake, mrtvo dizanje kad je udobnije smestiti se u „leg extension“ ili „leg curl“ spravi. Zašto se znojiti radeći sklekove i zgibove kad „biceps curl“ „baš pogodi“ mišić?

Da bih približila onima koji nisu baš upoznati sa ovom tematikom i pitaju se koja je razlika, podeliću trening u teretani u dve kategorije;

irena-fitnes1

– onaj koji forsira pokrete iz jednog zgloba gde se izoluje samo jedan mišić (na primer „leg extension“ sprava gde se aktivira samo zglob kolena) i
– trening koji obuhvata kompleksne pokrete u kojima učestvuje više zglobova (na primer čučanj u kome su aktivirani skočni zglob, zglob kolena i zglob kuka)

Dok u prvom treniramo jedan izolovani mišić (u ovom slucaju kvadriceps) u drugom treniramo ceo jedan kinetički lanac mišića (kvadriceps, zadnju ložu buta, gluteus, mišiće leđa i trbuha kao i manje misice stabilizatore).

irena-fitnes2

Ja bih apsolutno i bez dvoumljenja svoj glas dala kompleksnim vežbama, a evo i zasto.

Da bi se izgradio snažan mišić potreban je naporan trening, istovremeno treba jačati zglobove i vezivno tkivo da bi mogli da „iznesu“ snagu treniranog mišića i zaštite telo od povreda. Tu presudnu ulogu igraju kompleksne vežbe jer one jačaju ne samo mišiće već i zglobove, ligamente i tetive. Telo je celina i treba ga tako i trenirati, a ne kao skup odvojenih delova. Kompleksne vežbe, uz pravilno izvođenje i kontrolisanu formu, pronalaze slabu kariku u kinetičkom lancu i stavljaju maksimum opterećenja baš tu. Tako se izgradjuje snažno, funkcionalno i atletsko telo.

Ko onda i zašto trenira izolovane mišiće? Jedna grupa su profesionalni bodibilderi koji su svesni da ce opterećujući maksimalno samo jedan izolovani mišić dodati po koji centimetar. Ali ne budite zavarani time. Oni su svesni da snaga tog mišića ne dolazi iz njegovog obima i u svom treningu ne preskaču kompleksne vežbe. Druga grupa su svi oni koji ne znaju bolje i idu linijom manjeg otpora. A takvih je na žalost najviše.

Kompleksne vežbe su mnogo napornije, ali efekat je nezamenljiv. Niko nije ni rekao da je izgraditi lepo, funkcionalno i snažno telo lako, ali je vredno svake kapi znoja 🙂

Irena Fitness

0
0

3 Komentara

 1. Naravno da i ligamenti i tetive i jacaju i slabe u zavisnosti od fizicke angazovanosti tj. pasivnosti. O strukturi, funkciji i promenama usled vezbanja, kako na misicnom tako i na vezivnom tkivu, procitajte vise u knjizi Biomechanics of Musculoskeletal Tissues- David Hawkins, Ph.D. Chapter 4 & 5.

  0
  0
  Odgovori
 2. Tacno je da je telo celina, ali u zavisnosti od CILJA treninga koristimo kompleksne vezbe ili koristimo princip izolacije odredjene misicne grupe….

  0
  0
  Odgovori
 3. LIgamenti, zglobovi i veze su pasivni delovi lokomotornog aparata i oni se NE JACAJU! Jaca se iskljucivo misicno tkivo!

  0
  0
  Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter