jovana-crnogorac

Da zaključi tronedeljnu turneju napornih trka i treninga u Izraelu, Jovana Crnogorac nije mogla bolje, a očigledno ni drugačije, nego pobedom. Do četvrtog slavlja u sezoni naša najuspešnija biciklistkinja došla je ponovo ubedljivo u subotu, sa čak dva i po minuta prednosti u odnosu na najopasniju rivalku na stazi u Misgavu, Ane Terpstru. Ruskinja Elena Gogoljeva je bila treća.

Posle serije sjajnih rezultata – tri pobede i drugo mesto na trkama C2 klase, Jovana je sjajnu formu potvrdila i time da je do najviših počasti došla i na nadmetanju koje spada u red visoke C1 kategorije prema standardima Međunarodne biciklističke federacije (UCI).


Zagrevanje i jutarnji trening nisu, međutim, nagoveštavali laku borbu za najviši stepenik pobedničkog postolja. Nakupljeni višenedeljni umor i onaj od prethodnog dana posle trke koja je trajala duže nego uobičajeno, činili su da se srpska šampionke u planinskom biciklizmu, na drumu i u ciklo – krosu ne oseća najsigurnijom. Nervozu je ulivala i činjenica da je prošle godine na istom nadmetanju u Misgavu prvo mesto tokom vožnje izgubila zbog defekta.

“Trka je postala pravo uživanje posle dva kruga. Najopasniju konkurentkinju Terpstru otresla sam na ulasku u treći i prva značajnija razlika iznosila je 40 sekundi. Počela sam da crpim pozitivnu energiju sa same staze koja je bila izuzetno dinamična, baš onakva kakva mi odgovara, bez preterane potrebe za korišćenje zahtevne tehnike na spustu”, komentarisala je Srpkinja koja vozi za britanski kontinentalni tim Orindž Manki.

Nemanja Vajs, Jovanin trener iz biciklističkog kluba Novi Sad i MTB reprezentacije Srbije, prezadovoljan je rezultatima koji su, definiivno, prevazišli očekivanja.

“Posle trka na Kipru C1 kategorije i etapne, ekstra klase, naš glavni fokus bio je na ovu u Misgavu. Trebalo je da bude najspremnija, a na zagrevanju je izgledalo kao da želi da se sve samo što pre završi i da se vrati kući. Čim je izašla na stazu, vozila je još snažnije nego prethodnog dana kad je isto trijumfovala”, istakao je Vajs.

Pobeda na trci C1 kategorije donosi 60 bodova za UCI svetsku rang listu u kros – kantri olimpijskoj disciplini. Kako je prošle godine bila treća i za to osvojila 30 poena, Jovana sad dobija samo novih 30. Na listi koja je izašla 12. marta Crnogorac je bila na visokom 41. mestu (537 poena). Očekuje se da prilikom sledećeg preseka koji se pravi 2. aprila Jovana napreduje barem pet do šest mesta, što je istorijski uspeh za srpski biciklizam.