0
Košarka

Ivković: Odgovornost za ponašanje navijača snose klubovi

Objavljeno: 15.02.13 u 20:00

Dusan Ivkovic

Selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković  sumirao je utiske nakon završnog turnira Kupa Radivoja Koraća koje je bilo održano u Kragujevcu proteklog vikenda. Skandalozna dešavanja u finalu kada su se sastali Crvena zvezda Telekom i Partizan mt:s zadala su težak udarac srpskoj košarci.

„Prve dve i po četvrtine bile su vrhunske, gledajući iz košarkaškog ugla, sa ambijentom u kom je sala bila prepuna i s obzirom na stanje u našoj košarci. Posle je bio užas. Da bi se solidarisao sa košarkom, iako sam se bio spakovao da krenem kući, rešio sam da odgledam nastavak, u kom sam se osećao veoma loše, jer igranje bez publike nije predstava, nije utakmica“, ističe Ivković

Duda Ivković zna ko je isključivi krivac za ponašanje navijača.

„Za ponašanje publike isključivu odgovornost snose klubovi“, objašnjava selektor Srbije.

Ako država bude finansijski pomagala Zvezdi i Partizanu Ivković smatra da će sport u Srbiji strmoglavo krenuti nadole.

„Postoji najava da će država da finansira klubove, jer su simpatizeri klubova jako bitno političko telo. Na svaki način se prave ustupci, daju se donacije iz javnih preduzeća, ministarstva. Najviše idu Zvezdi i Partizanu. Ako se tako nastavi, doćiće do koncentracije kvaliteta u dva kluba, a netrpeljivost će biti sve veća i sport će krenuti strmoglavo nadole“, upozorava Ivković.

Pre završnice Kupa bilo je mnogo polemika o ograničenom broju igrača sa stranim pasošima, a začetnik te ideje Dušan Ivković ističe da je bespotrebno stvorena loša atmosfera.

„Ne znam da li su mediji komentarisali da li bi, primera radi, Miljenović dobio 25 minuta, da nije bilo mere ograničenja stranca. Mediji vode politiku udvaranja klubovima. Napravljena je bespotrebna polemika. Da sam ja sponzor ili finansijer kragujevačkog kluba, čovek koji nije znao propozicije bio bi ozbiljno kažnjem, a ne da se stvara zla krv. Sve jasno piše u propisima i tu je kraj. Verujte mi, mnogo lakše će nacionalna selekcija da doprinese izlasku iz krize nego bilo koji naš klub. Bespotrebno je stvorena loša atmosfera. Za Kragujevac sam vezan neverovatnim vezama, prijateljskim, familijarnim, golubarski, kakvim god hoćete. Pa zar da dođem u sitaciju da stavljam auto u dvorište mog druga da ga ne bi polupali. Ovde ne samo košarkaški radnici već i političari stavarju atmosferu goru nego što bila u Splitu, kada su kola bacali u more. Ti isti političari i ta ista država moraju da povedu računa o tome“, konstatuje Ivković.

Po mišljenju Ivkovića, Radnički je loše organizovao završni turnir Kupa, a pred očima mu je bio Hejsel. Ukoliko žele da organizuju F4 ABA lige Kragujevčani moraju da izvuku pouke.

„Organizacija u Kragujevcu je bila skandalozana, previše gledalaca, nije postojala tampon-zona između navijača. Hvala Bogu da nije došlo do opasnijih posledica. Kada je krenuo stampedo, „video“ sam Hejsel… Treba da se izvuku pouke. Što se F4 ABA lige tiče, ne bih da se bavim pretpostavkama. Ulog je veliki, jer šampion obezbeđuje Evroligu, samim tim biće i veća tenzija. Ali mislim da treba da postoji neka regulativa. Ako su Englezi počeli da igraju bez ograda i kanala, zašto ne bismo i mi“, pita se Ivković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter