0
ATP

Nole preživeo Vavrinku

Objavljeno: 20.01.13 u 15:48

djokovic-thumbup

Novak Đoković je posle više od pet sati igre pobedio Stanislasa Vavrinku i plasirao se u četvrtfinale Australijan Opena. Srpski teniser je slavio sa 3:2 u setovima (1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10). Mučio se naš teniser protiv odličnog protivnika i uspeo da posle velike borbe dođe do trijumfa za koji je morao da uloži previše truda.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će Švajcarac počistiti najboljeg tenisera sveta u prvom setu. Đoković je dobio prvi gem na svoj servis, a potom Vavrinka dobija šest gemova zaredom, prvenstveno zahvaljujući odličnoj igri na mreži što mu inače i nije jača strana.

Odmah na početku drugog seta Đoković pravi brejk i činilo se da stvari počinju da dolaze na svoje mesto. Međutim, Vavrinka odmah uzvraća istom merom, zatim još jednom oduzima servis Đokoviću, a pritom izvanredno servira i ne dozvoljava našem teniseru ni da se ponada da bi mogao da uzvrati. Tek, Novak uspeva da smanji na 4:2 i polako preuzima inicijativu. Uspeo je oduzme servis Vavrinki i smanji na 5:4, a zatim i da preokrene na 6:5 što ga je dovelo u poziciju da servira za izjednačenje u setovima. Tu priliku naš teniser ne propušta i nagoveštava preokret.

Djokovic-okret

Sa mnogo više samopouzdanja ulazi Novak u treći set i odmah oduzima servis protivniku. Moglo bi se reći i da je previše samopouzdanja bilo kod našeg tenisera u tim trenucima pa je gotovo poklonio naredni gem Vavrinki i tako ga vraća u život. Usledio je period kada se igralo u daleko sporijem ritmu. To kao da je više odgovaralo Đokoviću koji pravi brejk u devetom gemu i zatim na svoj servis dolazi do preokreta.

Umor je počeo da uzima danak kod obojice igrača u četvrtom setu. Bilo je više grešaka, a ritam je sve više padao. Vavrinka se odlučio da igra sa osnovne linije i u dužoj razmeni udaraca se malo bolje snalazio od našeg tenisera. Kod vođstva od 5:4 u četvrtom setu Vavrinka je zatražio pomoć fizioterapeuta, no to nije promenilo odnos snaga. Obojica tenisera su do kraja osvojila gemove na svoj servis pa se otišlo u taj-brejk.

I opet švajcarski „broj dva“ kreće bolje. Osvaja prva tri poena, ali Novak smanjuje na 4:3. Vavrinka potom stiže do tri vezane set lopte, koristi tek treću i uspeva da se izbori za peti set čiji je početak najavio dramatičnu završnicu.

Djokovic-shot

U prva dva gema obojica igrača gube svoj servis gem, Vavrinka u trećem ima dve brejk lopte koje ne koristi i nastupila je kolotečina u kojoj su se obojica igrača ponajviše oslanjala na greške protivnika. Umor je bivao sve veći i bilo je jasno da će pobednika odlučiti nijanse i sreća.

Švajcarac je u devetom gemu uspeo da vrati nekoliko neverovatno teških udaraca i dođe do dve vezane prilike da napravi brejk. Nije ih iskoristio, potom ni treću, pa ni četvrtu, da bi Novak napokon uspeo da dobije ovaj gem i dođe na korak od pobede, ali protivnik nije mislio tako i uspeva da izjednači na 5:5.

Sve do rezultata 11:10 za Đokovića nijedan od tenisera nije bio ni blizu da oduzme servis protivniku, ali tada Novak stiže do prve meč lopte koju nije iskoristio, potom nije realizovao ni drugu, ali treća je bila sreća i naš teniser ostaje u borbi za odbranu trofeja, a sledeći protivnik mu je Čeh Tomaš Berdih.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter