0
Tenis

Dame i gospodo Novak Đoković!

Objavljeno: 31.12.12 u 22:07

Novak Djokovic

Za srpski tenis je 2012. godina bila prilično uspešna. Novak Đoković je sezonu završio kao prvi na ATP rang listi, Janko Tipsarević je ostao među 10 najboljih, a Fed kup selekcija je stigla do finala.

Za Đokovića je godina počela izvanredno, odbranom titule na Australijan Openu. Pobeda nad Rafaelom Nadalom u finalu u Melburnu ušla je u istoriju kao najduži meč u istoriji turnira. Duel dvojice velikana trajao je čitavih pet sati i 53 minuta. Šlag na tortu bila je nagrada Laureus akademije koja je Novaka proglasila za najboljeg sportistu sveta u 2011. godini. Potom je usledio trijumf na Mastersu u Majamiju, a po dolasku na seriju turnira u Evropi počinje mali pad.

Đoković nije uspeo da odbrani silne titule osvojene u prethodnoj godini, da bi na Rolan Garosu došao do finala u kom je poražen od Nadala. Usledio je poraz u polufinalu Vimbldona nakon kog gubi prvo mesto na ATP listi, a potom Olimpijske igre u koje je Đoković polagao velike nade. Na žalost, nije uspeo da se domogne medalje izgubivši od Del Potra u meču za treće mesto.

Usledio je odlazak na turnire u SAD. Trijumfovao je na Mastersu u Torontu, a potom je gubio u finalima turnira u Sinsinatiju, odnosno na US Openu. Ipak, završnica godine protekla je u znaku našeg najboljeg tenisera. Osvojio je titule u Pekingu i Šangaju, a sve je začinio uspehom na završnom turniru u Londonu pobedivši u finalu Federera i potvrdivši primat.

Janko Tipsarević je uspeo da se zadrži među 10 najboljih na svetu iako je osvojio tek jedan turnir (Štutgart), a gubio je u finalima u Gštadu i Čenaju u kom je uspeo da se okiti titulom u dublu, za sada jedinom u karijeri. Iako je odigrao nekoliko vrhunskih mečeva, za Tipsarevića je i dalje najveći problem činjenica da gotovo po pravilu ne uspeva da dobije duele protiv bolje rangiranih igrača, ali bi i to moglo da se promeni u novoj godini što je nagovestio trijumfom na Endijem Marejom u Abu Dabiju.

Za Viktora Troickog minula godina ni izbliza nije bila tako uspešna kao 2011. Ne samo da nije osvojio nijednu titulu već nije igrao nijedno finale i pao je do 38. mesta na ATP listi. Ni Nenad Zimonjić neće 2012. godinu pamtiti po mnoštvu uspeha iako je uspeo da osvoji tri turnira, sva tri sa različitim partnerima. Posle prekida saradnje sa Danijelom Nestorom nije uspeo da nađe pravog partnera i baš to je razlog što je ispao iz 10 najbolje rangiranih dubl igrača na svetu.

Jedan od trenutaka koji je nesumnjivo obeležio 2012. godinu je i povreda Rafaela Nadala. Konstantni problemi sa kolenima španskog tenisera su kulminirali na Vimbldonu na kom je eliminisan u ranoj fazi i od tada više nije odigrao nijedan meč, a povratak na teren se po svemu sudeći očekuje u najboljem slučaju u februaru. „Velikoj trojci“ svetskog tenisa definitivno se pridružio Endi Marej. Saradnja sa legendarnim Ivanom Lendlom se itekako isplatila Škotu od kog se u 2013. godini očekuju još bolje igre, ukoliko izdrži psihološki pritisak.

Titulu u Dejvis kupu je osvojila selekcija Češke koja je u uzbudljivom finalu bila bolja od Španije sa 3:2. Selekcija Srbije je platila danak neigranju Novaka Đokovića pa je poražena u četvrtfinalu i to baš od budućih šampiona. Slika bi mogla da bude drugačija u 2013. godini jer je najbolji teniser sveta najavio povratak u nacionalni tim.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter