Irena Suturovic 1

Golf poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju u Srbiji, a ključnu ulogu u tome ima Golf asocijacija Srbije. 2012. godina bila je veoma uspešna za taj sport u našoj zemlji, tvrdi generalni sekretar Golf asocijacije Srbije Irena Suturović Bogdanović i najavljuje još veće uspehe u novoj 2013. godini.

„Na 2012. godinu gledam sa zadovoljstvom i osmehom na licu. Ove godine smo drugi put učestvovali na Svetskom prvenstvu, a prvi put imamo tim devojaka. Nastavljamo da razvijamo i širimo juniorski program, a poznati smo po najpristupačnijem programu za decu“.


Iako je cela 2012. godina za golf u Srbiji bila sjajna, neki rezultati su se, ipak, izdvojili.

„Naši reprezentativci su učestvovali na više zvaničnih takmičenja u zemljama okruženja, ali i u Nemačkoj, Slovačkoj, Islandu i Turskoj. U Bugarskoj, na timskom prvenstvu Balkana u golfu, naš reprezentativac Čedomir Ilić je dva dana za redom obarao rekord terena i zasluženo poneo titulu najboljeg igrača turnira“.

Od početka rada, Golf asocijacija Srbije se istakla po svom radu sa mladima, a na tome je i dalje akcenat.

„Naš osnovni cilj i motiv je popularizacija i omasovljavanje ovog jedinstvenog sporta. U cilju ostvarivanja boljih rezultata, podržavamo i sprovodimo juniorski program, koji je sponzorisan 99 odsto od strane Saveza i naših prijatelja iz sveta golfa pre svega Royal And Ancient Golf Club of Saint Andrews, a preostali jedan odsto od strane učesnika. Na ovakav način, povećanjem broja promocija u osnovnim školama Beograda, uspeli smo da uvećamo broj polaznika naše juniorske škole golfa. Pridobili smo puno novih mališana koji marljivo treniraju sa profesionalnim trenerima u Golf klubu Beograd. Njihov trening sastoji se od dva sata rada nedeljno sa mogucnošću izlazaka na teren, a sva potrebna oprema obezbeđena je od strane Asocijacije. Aktivnih mališana koji se trenutno nalaze u našem programu je oko 150“.

Ono što je uspeh Golf asocijacije Srbije u poslednjih nekoliko godina je interesovanje koje su za taj sport iskazali ljudi u Srbiji. Ove godine gotovo svake nedelje je u Srbiji na programu bio neki golf turnir, što nije bilo lako organizovati, ali je sve proteklo u savršenom redu.

„Poprilično teško je organizovati sezoni, ali uspevamo da se snađemo. Imam dobar tim saradnika, mali, ali odabran. Najbitnija je dobra komunikacija sa klubovima i na takav način prevazilazimo izazove i pronalazimo načine da sezona bude pokrivena  kako treba“.

Planova za 2013. godinu u Golf asocijaciji Srbije je mnogo, ali glavni cilj je da svakako ona bude uspešnija od ove godine koja je sada već uskoro iza nas.

„Trudićemo se da budemo još uspešniji, na polju takmičenja juniora i seniora, na polju edukacije i naravno popularizacije i omasovljavanja. Golf je jako specifičan sport u smislu terena koji mu je potreban. Kompletan regularan teren ima 18 rupa, za razliku od naša dva u Srbiji koji imaju po devet rupa. To je jako velika površina i verujem da to nije želja samo Golf asocijacije Srbije, već i svih srpskih golfera, da i mi dobijemo teren od 18 rupa, u stvari bar da krenemo da ga gradimo u 2013. godini“.

Pored planova za 2013. godinu, tu su i oni koji sežu malo dalje u budućnost, u 2016. godinu kada će se u Rio de Žaneiru golf vratiti na Olimpijske igre.

„Mi ćemo uraditi sve da naš takmičar izbori svoje mesto na Olimpijskim igrama, a pripreme su već u toku. To će takođe biti jedinstvena prilika da dobrim rezultatom uspemo da podignemo svest o ovoj igri i utičemo na širenje pozitivnog mišljenja o golfu u Srbiji“, zaključila je Irena Suturović Bogdanović.