0
Evroliga

Obradović za zatvorenu Evroligu

Objavljeno: 14.12.12 u 11:28

zeljko-obradovic

Željko Obradović je odlučio da napravi pauzu i ne vodi nijednu ekipu sa klupe ove sezone, ali je aktivni učesnik raznih seminara i sastanaka trenera, a prisustvovao je i pripremama Detroita na početku nove NBA sezone. Srpski trener je u intervjuu za španski „Higantes del basket“ pričao o putu kojim ide evropska košarka.

„Ka zatvorenoj Evroligi. Ne vidim drugu soluciju. Evropska košarka je, o čemu svedoči snaga španskog nacionalnog tima, svakog dana bliža NBA ligi. Jedini način da se isprati taj trend je formiranje jake Evrolige, u kojoj će najjači timovi Evrope igrati mnogo utakmica jedni protiv drugih. Potvrda moje priče je predstojeća Top 16 faza“, izjavio je Obradović.

Obradović ne vidi drugu soluciju od izolacije Evrolige u kojoj bi učestvovali najjači timovi Evrope.

„Ako Evroliga sama ne napravi taj korak, neko drugi će uraditi. Ako sami ne krenemo tim putem, jednog dana doći će NBA i oformiti svoju diviziju na Starom kontinentu, što će biti smrt evropske košarke, bar u ovoj formi u kojoj je mi poznajemo. Svakako je bolje da sami osmsislimo takav projekat, odnosno da pre toga prepoznamo potrebu za njim“, objašnjava Obradović.

Najtrofejniji košarkaški trener sveta smatra da postoji rešenje i za nacionalna prvenstva, a timovi iz Evrolige bi im se priključivali u plej-ofu.

„Domaći šampionati bi se igrali bez timova koji učestvuju u Evroligi, koji bi mogli da se priključe za plej-of u maju ili junu – pojasnio je Obradović ideju koja već duže vreme tinja među najuticajnijim ali i najuglednijim ljudima evropske košarke“, zaključio je iskusni trener.

Bivši košarkaš, trener i sudija Mirko Novosel je tokom osamdesetih godina predlagao da se napravi zatvorena liga SFRJ, a „Higantes del basket“ nas podseća da je Bora Stanković početkom devedestih godina prošlog veka takođe došao na ideju o zatvorenoj Evroligi.

Tada ta ideja nije zaživela, međutim, sve je više zagovornika zatvorene Evrolige među kojima se našao i jedan od suvlasnika Makabija Dejvid Federman koji je rekao kako je povećanje broja utakmica u TOP 16 fazi dokaz da Evroliga ide ka zatvaranju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter