0
HotBlog

Šta je potrebno za bavljenje triatlonom?

Objavljeno: 08.12.12 u 15:42

Plivanje

Ovo svi znamo, potrebne su plivačke gaće ili kostim, naočare i plivačka silikonska kapa.

Dodatna oprema poput plovka, lopatica, peraja, disaljke vam za početak nije potrebna.

Bike

Svi znaju da je potrebna „mašina“. O kakvom biciklu je reč? Osnovni „uslov“ je da bude drumski tj trkački (više poznatiji u narodu), a to znači da ima ram u obliku trougla, savijen korman, i uže točkove tj gume. Bicikl ovakvog tipa danas vrlo lako može da se nađe u Srbiji  za pristupačnu cenu uzimajući u obzir da može da posluži dugo vremena i da ga sutra, za godinu ili za dve godine možete prodati za skoro iste pare, ukoliko ste kupili polovan.

Esencijalna oprema za bike predstavlja svakako kaciga. Nikada ne vozite bez kacige! Kod nas vlada po meni totalno nepojmljiv trend da ne mali broj vozača, i to iskusnih i koji su dugo u ovom sportu i koji su primer drugima, voze bez zaštitne kacige. Ne dopustite da zbog izgleda ili izgovora da vam je toplo u njoj ili da je teška, rizikujete svoj život. Tip i izgled nisu bitni, sem da je biciklistička (ne za motor, postoji razlika) i da je ispravna tj da nije napuknuta, jer želite da sačuvate glavu u najgorem slučaju.

Potom su tu sprinterice – specijalne cipele za bicikl koje u zavisnosti od modela i brenda/tipa mogu da se „zakače“ na pedale, da bi mogli da iskoritite pun krug obrtaja, što nije moguće ukoliko se vozi u patikama kada možete da stiskate samo na dole.

Letnja ili zimska odeća – biciklistički dres, prsluk, džubin za zimu koji ne propušta vetar i td.

Poželjno je da imate zaštitne sunčane naočare.

Trčanje

Za trčanje su samo potrebne patike za trčanje, i savetujem ih svima radi prevencije povreda. Patike za salu nisu patike za trčanje; gumene patike nisu patike za trčanje; AirMax patike nisu patike za trčanje već npr (kada smo već kod Nike-a, jer viđam mnoge kod nas koji trče u prethodno pomenutom modelu) Lunarglide, Lunareclipse, Vomero, Air Pegasus i td.

Tu je i osnovna oprema u zavisnsti od godišnjeg doba, od šorca i majice bez rukava ili sa rukavima do šuškavca, kape i rukavica.

Triatlon trka

Za trku vam je, osim prethodno navedene opreme (sem odeće) potreban triatlon triko tako da možete da plivate, da vozite bike i da trčite u njemu i tako sačuvate dragoceno vreme u tranziciji – prostoru za izmenu disciplina.

Ukoliko se pliva u vodi koja je ispod 20 stepeni poželjno je da imate neoprensko odelo koje vaš štiti od hladnoće.

Osim želje i volje za treniranjem, to je bukvalno sve što vam je potrebno ukoliko sutra želite da nazovete sebe triatloncem ili triatlonkom. Svakako da postoji još mnogo dodatne opreme kao i gadžeta koji vam mogu pomoći da dostignute bolje rezultate, ali kada jednom postanete član triatlon porodice sami ćete znati kada i šta vam je potrebno, i da li vam je uopšte potrebno.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter