0
Auto Moto

Kimi Rajkonen

Objavljeno: 04.11.12 u 17:13

Senzacionalna trka u Abu Dabiju donela je prvu pobedu Kimiju Rajkonenu od povratka u F1, najviše zahvaljujući odustajanju Hamiltona u 19. krugu trke.

 

Drugi je kroz cilj prošao sjajni Fernando Alonso koji je do kraja pokušavao da obiđe vozača Lotusa ali je uspeo samo da napravi zaostatak manji od sekunde u cilju. Definitivno najbolji posao obavio je Sebastijan Fetel koji je sa poslednje pozicije na startu, fantastičnom vožnjom uspeo da stigne kao treći sa svega 4 sekunde zaostatka za pobednikom

 

. Trku je poveo Hamilton koji je i startovao sa pol pozicije, i sve do 19. kruga niko nije mogao ni da mu se približi, ali kao i mnogo puta ove sezone, kvar na bolidu ga je zaustavio da dođe do pobede. Od tada, Rajkonen koji je bio drugi je preuzeo vodeću poziciju i nije dozvolio nikome da ga obiđe do kraja.

 

Rajkonenu je ovo prva pobeda od 2009. godine kada je na GP Belgije odneo pobedu, prva za njegov tim još od GP Japana 2008 i prva za brend Lotus još od 1987 i GP u Americi. Tokom trke, sejfti kar je bio dva puta na stazi, što je najviše odgovaralo Fetelu, koji je u jednom trenutku morao da menja prednji spojler zbog kolizije sa  markerom van staze a u jednom trenutku je uspeo da se domogne i druge pozicije, ali je potom morao na zamenu guma. Posle sudara Pola di Reste, Grosjeana i Serhia Pereza, na stazu je izašao i drugi sejfti kar koji je 12 krugova pred kraj izašao sa staze i ostavio Rajkonena, Alonsa, Batona i Fetela da jurcaju jedni za drugima.

 

U Početku, pritisak je bio na Alonsu, ali je on uspeo da se odlepi od Batona i krene u jurnjavu za Rajkonenom, dok je Fetel jurio za Batonom i na 4 kruga pred kraj uspeo da ga obiđe i osvoji dragocene bodove u trci za šampionat, zadržavši deset bodova razlike u odnosu na drugoplasiranog Alonsa, dve trke pred kraj šampionata. Posle četvrtog Batona kroz cilj je prošao Pastor Maldonado u Vilijamsu, ispred Kobajašija, Mase na sedmom i Sene na osmom. Poslednja dva osvajača bodova na trci su deveti Pol di Resta sa Fors Indijom i Daniel Rićiardo iz tima Toro Roso Ferari.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter