in ,

Baumgartner najavio povlačenje

Baumgartner je u nedelju u Novom Meksiku uspešno realizovao projekat Red Bull Stratos i postao prvi čovek koji je probio zvučni zid, izveo skok sa najviše visine, najbrži slobodni pad i imao najviši let balonom.

Iako su dan posle istorijskog trenutka mnogi očekivali da će čuti vesti o njegovom projektu, on je sve iznenadio rekavši da je došlo vreme da se smiri.

„Povlačim se iz ovog opasnog posla“, rekao je Baumgartner u Rozvelu, „Želim da nađem lep i pristojan posao kao pilot helikoptera. Boriću se protiv požara i spašavaću ljude. Bez mejlova i telefonskih poziva“.

Snimci sa kamere koja se nalazila na njegovoj kacigi svima su pokazali koliko je Baumgartner bio blizu toga da ne pođe sve baš po planu, jer je brzo posle skoka sa kapsule počeo nekontrolisano da se okreće. Zbog toga je Austrijanac pomislio da će morati da aktivira padobran mnogo ranije, ali kaže da nijednog trenutka nije pomislio na najstrašniji ishod.

„Nijednog trenutka nisam pomislio da ću poginuti, ali sam bio razočaran pošto sam mogao da ostanem bez rekorda. U toj situaciji, kada se toliko okrećete, osećate se kao u paklu. I ne znate da li ćete uspeti da se zaustavite ili ne. Naravno da je bilo strašno“, rekao je Feliks.

Drugi problem tokom skoka sa visine od 39 kilometara Baumgartner je imao sa vizirom, koji je počeo da se magli, zbog čega je otvorio padobran već posle četiri minuta i 20 sekundi. To je bilo ranije nego što je bilo planirano, i upravo zbog toga nije srušio sve rekorde, već je taj ostao u vlasništvu njegovog mentora Džoa Kitindžera.

Iako Baumgartner najavljuje povlačenje, gledajući šta je sve radio tokom karijere, nikoga ne bi čudilo da se za nekoliko godina predomisli, pošto se dobro odmori, i vrati se, kako kaže, svom opasnom poslu.

 

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Vukiću dodeljen poseban tretman

Ford povlači fabrički tim