0
ATP

Nole osvojio Šangaj

Objavljeno: 14.10.12 u 12:02

Novak Đoković savladao Endija Mareja u finalu Mastersa u Šangaju. Prvi set je osvojio Marej sa 5:7, da bi Nole izjednačio sa 7:6 (13:11), a potom i trijumfovao sa 6:3 u trećem setu. Teniseri su pružili fantastičan meč publici u Šangaju i častili ih se dosta neverovatnih poena i poteza. Publika je to umela da nagradi sjajnom atmosferom na meču koji je trajao 3 sata i 21 minut.

 

Dobro je meč počeo Đoković i osvojio prvi gem na svoj servis. Odmah potom oduzeo je servis Mareju posle desotominutne borbe i poveo sa 2:0. Škot je uspeo odmah da uzvrati istom merom, a potom uz malo muke izjednači na 2:2. U tim trenucima Novak je grešio što je Endi iskoristio i osvojio i treći gem zaredom. Fešta brejkova se nastavila kada je Đoković uspeo da iskoristi drugu gem loptu za 3:3 i prekida Marejevu seriju. Škot ponovo dolazi do brejk lopti što koristi i ponovo dolazi u vođstvo. Stvarno neverovatno, ali Đoković u narednom gemu dolazi do tri brejk lopti, koristi drugu i rezultat je ponovo nerešen. Napokon je prekinuta serija brejkova. Naš as je siguran u devetom gemu i dolazi do prilike da osvoji prvi set. Ipak i Marej osvaja gem na svoj servis i rezultat je 5:5. Nije uspeo Nole da iskoristi šansu da opet povede, ali ga je Endi u tome sprečio napravivši još jedan brejk. Srpski teniser je potom iz besa potpuno uništio svoj reket. Pokušao je Đoković da doše do taj brejka, ali nije uspeo. Endi je osvojio prvi set sa 7:5.

 

Potpuno druga priča u drugom setu. U prva tri gema nije bilo brejkova, pa je Đoković došao brzo do 2:1. I naredna dva gema su teniseri brzo osvajali svako na svoj servis, pa je rezultat bio 3:2 za Noleta. Škot uspeva da izjednači, a onda i dođe do vođstva brejkom u sedmom gemu. Endi je osvojio i naredni gem i došao je nadomak trijumfa u Šangaju. Nole je servirao za ostanak u meču i uspeva da smanji rezultat na 5:4. Britanac je imao priliku da svojim servisom okonča ovaj meč. Međutim, Đoković pravi brejk. Svi su već videli Mareja sa peharom u rukama kod 30-0, ali Nole počinje da igra neverovatno. Svašta smo tu videli. U poenu kada Marej treba da dođe do tri meč lopte, Nole vraća lopticu kroz noge, a potom i šalje skraćenu loptu koju Endi nije mogao da vrati. Publika u Šangaju je bila u potpunom delirijumu. Novak je nastavio sa fenomenalnom igrom i uspeo da preokrene rezultat i dođe do brejka. Blista Đoković u tim trenucima i potpuno se vraća u igru. Osvaja naredni gem i vodi sa 6:5. Uspeo je Endi Marej da dođe do izjednačenja i drugi set uvodi u taj brejk.

 

 

Naš as uspeva da posle osvojenog poena na svoj servis napravi mini brejk i dođe do 2:0. Endi smanjuje na 2:1, a Nole prvo povećava vođstvo, a potom pravi duplu grešku za 3:2. Na promenu strane se otišlo sa 3:3, a Đoković opet pravi mini brejk za 4:3. Noleta u tim trenucima ne ide prvi servis, pa Britanac pravi dva mini brejka i preuzima vođstvo. Uspeva Marej da dođe do dve meč lopte, a prvu na svoj servis ne koristi. Ne koristi ni drugu i rezultat je 6:6. Osvaja naš teniser naredni poen i dolazi do set lopte. Međutim, Endi ga u tome sprečava, 7:7. Nole ne dozvoljava Mareju da osvoji četvrtu meč loptu na ovom susretu, a potom dolazi do još jedne set lopte. Međutim, teniseri su otišli i na treću promenu strana pošto je Škot izjednačio na 9:9. Došao je Endi i do pete meč lopte, ali ni nju nije uspeo da iskoristi. Ali ni Đoković ne uspeva da iskoristi treću set loptu i rezultat u neverovatnom taj brejku je 11:11. Šoković dolazi do četvrte set lopte koju koristi i rezultatom 13:11 uvodi meč u treći set.

 

Treći set su igrači igrali malo opreznije i lako dolazili do gemova na svoj servis. Iako je Đoković imao šansu da dođe do brejk lopte u petom gemu Britanac je uspeo da dođe do 3:2. Srpski teniser je osvojio naredni gem, a ono što mu nije uspelo u prethodnom gemu na servis Mareja, pošlo mu je za rukom u sedmom gemu. Napravio je Nole brejk i poveo sa 4:3. Nakon još jednog osvojenog gema Novaka Đokovića, uz malo muke, Endi Marej je morao da servira za ostanak u meču. Đoković je uspeo da iskoristi treću meč loptu i dobija treći set sa 6:3.

 

Ovo je Novaku Đokoviću 33. ATP titula u karijeri. Pehar sa turnira u Šangaju mu je 13. iz Masters serije. Najbolji srpski teniser ovom pobedom smanjiće prednost Rodžera Federera, vodećeg na ATP listi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter