0
Košarka

Proslavljeni asovi o kvalifikacijama

Treba nam Miličić

Objavljeno: 14.09.12 u 10:42

Košarkaši Srbije plasirali su se na Eurobasket u Sloveniji 2013. ali mora se priznati, mnogo teže nego očekivano. Ugledni košarkaški stručnjaci su dali svoje vidjenje dometa naše reprezentacije na samom prvenstvu, i šta to treba poboljšati do tada.

Košarkaški stručnjak Ranko Žeravica misli da je veliki broj igrača dostigao igrački zenit:
„Naša reprezentacija je tokom kvalifikacija imala mali broj kontranapada i izrazito je loše izvodila slobodna bacanja, do poslednjeg meča sa Izraelom procenat uspešnosti je iznosio samo 60 odsto. Polovina reprezentacije više ne može igrački da napreduje, ali ohrabruje to što su dobro igrali mladi članovi državnog tima. Bjelica je do meča sa Izraelom imao visok procenat šuta za dva poena od 65 odsto, a za tri 53 odsto. Igrom je zadovoljio i Nedović, čiji je procenat šuta za dva poena bio 70 odsto, dok je trojke gađao dosta slabije. Smatram da je i Erceg mogao da igra više u ovim kvalifikacijama“ – kaže Žeravica.

On još dodaje da je potrebno promeniti igrački kadar:
„Mi moramo mnogo toga da promenimo. Pre svega treba pozvati Miličića, koji je naš najkvalitetniji igrač sa velikim iskustvom igranja u NBA ligi. Naša reprezentacija je tokom kvalifikacija imala najmanje blokada po meču, a Miličić bi svojom igrom u odbrani onemogućio rivale da lako dolaze pod naš koš i sigurno bi imao pet-šest “banana” po meču. Osim toga, verujem da bi on u susretima sa protivnicima iz Evrope bio i efikasan u napadu. Tu je i Bogdanović, koji dobro igra u Sevilji i ne znam zbog čega nije dobio šansu u reprezentaciji. Ima tu još interesantnih igrača, a sigurno je da sa samo znatno izmenjenim timom možemo da se nadamo dobrim rezultatima u Sloveniji.

Hvala Ivkoviću što je reprezentaciju odveo na Prvenstvo Evrope u Sloveniju. Savez, međutim, mora da radi na tome da se kroz programe reprezentacije unapredi individualni kvalitet igrača. Nije samo klub kriv što talentovani Boban Marjanović u protekle četiri godine nije igrački napredovao. Da nije sa mnom individualno radio u reprezentaciji Jugoslavije, pitanje je da li bi i pokojni Krešimir Ćosić napravio onakvu karijeru“- još dodaje Žeravica.

Nekadašnji košarkaš Partizana i naš proslavljeni as Dražen Dalipagić je imao mnogo pozitivnije vidjenje ovih kvalifikacija:
„Za mene je najvažnije da smo se plasirali na Prvenstvo Evrope u Sloveniji, a treba zaboraviti sve što se dešavalo u proteklim kvalifikacijama. Ključno je da je ostavren cilj, a način kako se do njega došlo je manje bitan.

Pouke iz ovoga što se dešavalo u kvalifikacijama će se izvući na priprema za Prvenstvo Evrope. Ja sam optimista i verujem da reprezentacija Srbije može da predstavlja prijatno iznenađenje u Sloveniji“ – zaključio je Dalipagić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter